Daily Beast, în colaborare cu Dossier Center, a obținut e-mailul original cu amenințarea cu bombă despre care Alexander Lukashenko susține că a fost trimisă de grupul militant palestinian Hamas, care ar fi determinat ordinul său de a forta aterizarea la Minsk, in capitala Belarusului, a unui avion Ryanair care transporta jurnalistul dizident Roman Protasevici de la Atena la Vilnius.

Dar marcajele de timp arată că e-mailul a fost trimis la 24 de minute după ce autoritățile din Belarus au spus pilotului și echipajului că transportă un dispozitiv exploziv.

„Allahu Akbar” este subiectul e-mailului, al cărui expeditor a fost [email protected]. „Noi, soldații Hamas”, continuă e-mailul, „cerem Israelului încetarea focului în Fâșia Gaza. Cerem ca Uniunea Europeană să renunțe la sprijinul său pentru Israel în acest război. Știm că participanții [sic] Delphi Economic Forum se întorc acasă pe 23 mai prin intermediul zborului FR4978. O bombă a fost plantată pe acest avion. Dacă nu ne îndepliniți cererile, bomba va exploda pe 23 mai peste Vilnius. “

În plus față de faptul că mesajul a fost trimis la aproape jumatate de ora dupa ce amenintarea cu bomba a fost deja anuntata, încetarea focului solicitată la care se face referire în e-mail a intrat deja în vigoare vineri, cu două zile înainte de transmiterea acestui comunicat.

Amenințarea cu bomba, insistă Lukașenko, a forțat avionul Ryanair care transporta unul dintre cei mai proeminenți jurnaliști de opoziție din Belarus să se abată duminică la Minsk la insistența suplimentară a unui avion de vânătoare MiG-29, care a „escortat” avionul către o aterizare improvizată. În mod convenabil, aceasta a dat, de asemenea, autorităților din Belarus șansa de a extrage din avion si aresta un reporter acuzat că a organizat protestele anti-guvernamentale anul trecut.

Roman Protasevich, fostul redactor-șef al canalului Telegram Nexta, se află acum în custodia KGB belarus, serviciul de securitate post-sovietic din Belarus, alaturi de iubita sa rusă Sofia Sepega. Amândoi au „mărturisit” într-o filmare o serie de infracțiuni anti-guvernamentale în ceea ce au fost, evident, spectacole constrânse, care arătau ca procesele de spectacol staliniste.

Nimeni nu ia în mod serios revendicarea amenințării cu bomba, cu atât mai puțin atribuirea acesteia față de Hamas, al cărui purtător de cuvânt Fawzi Barhoum a respins categoric implicarea grupului într-o deturnare a avionului.

După ce inițial a minimizat episodul pe rețelele de socializare, atât Uniunea Europeană, cât și Ryanair au decis acum să numească această operațiune de inteligență descumpănită drept „deturnare” și „piraterie sponsorizată de stat”. Președintele Joe Biden a numit incidentul ca fiind un atac „revoltător” și „rușinos” asupra presei libere. De atunci, toți transportatorii aerieni din UE au oprit zborul prin spațiul aerian din Belarus și au interzis flotei aeriene Belavia deținute de stat din Belarus să călătorească în țările UE.

Luni, blocul european a fost de acord să impună sancțiuni regimului lui Lukașenko, întrucât continuă să apară rapoarte despre arestări și dispariții suspecte ale altor jurnaliști independenți din Belarus, în special a celor care, precum Protasevici, au acoperit alegerile prezidențiale furate din august anul trecut și mișcarea de protest rezultată. Lukașenko a petrecut aproape un an consolidându-și domnia de 27 de ani, în timp ce își aruncă oponenții drept „teroriști” în exil fortat sau închisoare.

Protasevici, care a fost reținut pentru acuzații de terorism și spionaj, ar putea fi condamnat la pedeapsa cu moartea în Belarus.

E-mailul pe care isi bazeaza Lukashenko teoria cu deturnarea fortata de o amenintare cu bomba este plin de alte inconsecvențe care se contrazic cu cronologia evenimentelor care au dus la aterizarea forțată a avionului.

E-mailul a fost trimis la contul de informații generale al Aeroportului Național Minsk la 12:57 p.m. pe 23 mai, la 27 de minute după ce avionul a intrat prima dată în spațiul aerian din Belarus și la 24 de minute după controlul traficului aerian din Minsk l-a informat pentru prima dată pe pilotul Ryanair că o amenințare cu bombă prin e-mail a fost „partajată cu mai multe aeroporturi”.

Însă Autoritatea Aviației Civile Grecești, care este responsabilă pentru avionul care a decolat de la Atena, a declarat public că nu a primit niciun astfel de avertisment în timpul călătoriei FR4978. Lituania a primit e-mailul, dar nu aeroportul din Vilnius, destinația prevăzută; mai degrabă, destinatarul a fost State Enterprise Lithuanian Airports, compania de stat care gestionează trei aeroporturi lituaniene diferite (Vilnius, Kaunas și Palanga).

Așadar, în timp ce KGB-ul lui Lukashenko a dat naștere unei lovituri impresionante prin prinderea unui prizonier politic prin pirateria aeriană, scuza acestuia lasă mult de dorit. Lăsând deoparte faptul că Hamas nu practica deturnarea sau aruncarea in aer de avioane comerciale, identitatea pe care o are asa-zisul reprezentant al Hamas care a trimis emailul a fost bizară. Ahmed Yurlanov? Originea numelui Yurlanov este rusă, bulgară, azeră și – evreiască, nicidecum arabă sau palestiniană.