Femke Halsema, primărița ecologistă a orașului Amsterdam, este îngrijorată de creșterea criminalității legate de piața drogurilor și vrea să interzică accesul turiștilor străini la canabis, potrivit Le Figaro.

Într-o scrisoare adresată consiliului municipal în 11 aprilie, ecologista Femke Halsema a anunțat că vrea să interzică vânzarea și consumul de canabis pentru vizitatorii străini. „Multe dintre problemele majore ale orașului sunt alimentate de piața canabisului: de la deranjul cauzat de turismul drogurilor până la infracțiuni grave și violență”, a declarat aceasta, pentru Dutch News. „Interzicerea vânzărilor către turiști este o intervenție necesară … și un prim pas spre reglementare”, a adăugat ea.

Aleasă în 2018, ecologista ia în considerare posibilitatea de a permite vânzarea de produse din marijuana doar cetățenilor olandezi și rezidenților din Olanda. „Există o interdependență îngrijorătoare între traficul de droguri ușoare și cel de droguri puternice: banii proveniți din comerțul profitabil cu canabis ajung rapid la drogurile puternice”, a acuzat Femke Halsema.

Cafenelele cu canabis sunt o atracție turistică, în special în Cartierul Roșu, una dintre cele mai importante zonă de prostituție din Europa. Mai mult de trei milioane de turiști intră în fiecare an în aceste celebre „cafenele” pentru a cumpăra droguri.

Amsterdam este, de asemenea, un centru important al traficului internațional de cocaină.

În 2020, un sondaj realizat de Biroul de Cercetare, Informare și Statistică din Amsterdam a arătat că 11% dintre turiști au declarat că nu s-ar mai întoarce niciodată în capitală dacă marijuana ar fi interzisă.

Consiliul municipal tinde să acorde prioritate calității vieții locuitorilor în detrimentul afluxului de turiști. „Amsterdam este un oraș internațional și vrem să atragem turiști – dar pentru bogăția, frumusețea și instituțiile sale culturale”, susținea Femke Halsema în The Guardian, la începutul anului 2021.