Gigantul petrolier Saudi Aramco, companie de stat din Arabia Saudită, a întrecut recent Apple, devenind cea mai mare companie din lume, raportat la valoarea de piaţă.

Doar în anul 2022, acţiunile gigantului petrolier din Arabia Saudită au înregistrat o creştere de aproape 30%.

Compania Aramco din Arabia Saudită a depăşit astfel Apple în ceea ce priveşte capitalizarea, devenind cea mai valoroasă companie din lume, după un avans de 29,25% în acest an, relatează portalul Seeking Alpha.

În acest moment, valoarea de piaţă a gigantului petrolier Aramco este de aproximativ 2.500 de miliarde de dolari, puţin peste capitalizarea producătorului american de device-uri smart.

De la începutul anului 2022, acţiunile Apple s-au diminuat cu 15,7%.

Cu toate că Apple a raportat rezultate puternice şi a oferit estimări solide pentru perioada următoare, evoluţia pe bursă a fost afectată de un selloff la nivelul acţiunilor de tip „growth” din industria tech.

La nivelul anului fiscal 2022, experţii estimează un profit net per acţiune de 6,15 dolari pentru Apple, precum şi venituri totale de 100 de miliarde de dolari.

De cealaltă parte, gigantul Saudi Aramco a anunţat venituri de 32 de miliarde de dolari pentru ultimele trei luni ale lui 2021, atunci când preţul bariului de petrol era cu circa 5 dolari sub nivelurile actuale, iar producţia era mai scăzută.