Apple a forțat WordPress să-și monetizeze aplicația gratuită – obligându-l să vândă planuri premium, potrivit The Verge. Utilizatorii au reacționat dur, iar Apple și-a cerut scuze în mod public. Scuza celor de la Apple pare însă destul de bizară, deoarece dezvoltatorul WordPress, Matt Mullenweg, menţionează într-o postare pe Twitter că aceasta este o surpriză, nefiind informat de cei de la Apple. ”Credeam că decizia anterioară este finală”, a scris Mullenweg pe Twitter.

Pe 21 august aflam că Apple i-ar fi forţat pe cei de la WordPress să monetizeze aplicaţia lor gratuită – adică să vândă planuri premium şi nume de domenii personalizate pentru ca gigantul din Cupertino să obţină acel procent de 30% din vânzări, care reprezintă motivul scandalului pe care îl poartă si cu Epic Games în acest moment.

După ce Apple a scos Fortnite din App Store, a început o serie de procese intentate de Epic Games. Pe de o parte avem scoaterea jocului din magazin, apoi ameninţarea blocării accesului Epic Games la “Developer tools” şi mai nou şi blocarea lui Unreal Engine de către Apple. Epic a câştigat procesul cu Apple pe tema lui Unreal Engine.

Procesul a avut loc pe Zoom, iar un judecător a decis în favoarea Epic Games. Apple dorea să blocheze toate conturile dezvoltatorilor de la Epic şi să le interzică accesul la tool-urile de dezvoltare pentru iOS şi Mac. Fără acces la ele se puneau şi beţe în roate pentru dezvoltarea lui Unreal Engine, care e vitală pentru întreaga industrie a jocurilor. Poate de aceea a intervenit şi Microsoft în apărarea Epic recent. Dacă avea de suferit Unreal Engine aveau de suferit şi mulţi alţi dezvoltatori de jocuri.

Apple a câştigat totuşi o altă parte a procesului: Fortnite nu mai are voie să revină în App Store în viitorul apropiat. Se zvoneşte şi că Apple ar fi dorit să blocheze suportul Unreal Engine pe iOS, dar nu a reuşit. Vă reamintesc că totul a pornit cu 2 săptămâni în urmă, când Epic Games s-a săturat ca Apple şi Google să îi ia 30% din veniturile generate de jocuri din magazinele lor şi a recomandat utilizatorilor să cumpere conţinuturi şi skinuri din magazinul sau separat.

Imediat Google și Apple au reacționat, scoțând Fortnite din Store-uri. Scandalul e departe de a fi gata şi între timp unii vor să facă şi bani pe tema asta, vânzând iPhone-uri cu Fortnite preinstalat la preţuri de mii de dolari.