Apple a justificat eliminarea aplicației dezvoltată de organizația dizidentului rus Alexei Navalnîi prin faptul că guvernul rus a declarat această organizație ca fiind extremistă. Atât Apple cât și Google au eliminat din App Store respectiv Google Play această aplicație dezvoltată pentru a-i ajuta pe ruși sa se informeze în privința candidaților la alegerile generale

Sub presiunea puternică a Kremlinului, Apple și Google au eliminat din magazinele lor online o aplicație electorală creată de susținătorii liderului opoziției ruse încarcerat Alexei Navalny.

Magazinul Play Store al Google și App Store al Apple au primit vineri dimineață “multiple cereri legale, nu doar cereri” din partea autorităților naționale de reglementare în domeniul comunicațiilor și a agențiilor de aplicare a legii, potrivit unor persoane apropiate situației. Au blocat alte descărcări ale aplicației.

Această măsură este cea mai mare concesie făcută până în prezent de companiile occidentale de tehnologie în fața cererilor tot mai stricte ale Kremlinului privind cenzura conținutului online. Președintele Vladimir Putin a declarat că, dacă internetul “nu se supune regulilor legale formale și legilor morale sociale”, internetul se poate “prăbuși din interior”.

De asemenea, un apropiat a declarat că angajații Google au fost supuși unor amenințări publice și private de urmărire penală dacă nu se conformează solicitării Kremlinului de a elimina aplicația din magazine și din motoarele de căutare.

Aceștia au declarat că bărbați înarmați, despre care angajații au crezut că sunt ofițeri de poliție, au petrecut luni ore întregi la biroul Google din Moscova. Oficialul judiciar a vizitat biroul și a doua zi pentru a-i cere să respecte hotărârea tribunalului din Moscova de a elimina aplicația din rezultatele căutărilor.

Acesta a declarat că amenințarea la adresa acestui tip de personal a fost fără precedent și “nu a fost niciodată atât de gravă”.

Atât Apple, cât și Google au refuzat să comenteze vineri.

Șeful de personal al lui Navalny, Leonid Volkov, a declarat că firmele americane de înaltă tehnologie au declarat după ce o aplicație menită să încurajeze votul strategic împotriva partidului Rusia Unită al lui Putin a dispărut din magazinul de aplicații și din Google Playstore. Am căzut în șantajul Kremlinului. “