Acasă Externe Aproximativ 216.000 de copii au fost abuzați sexual de clericii catolici francezi din 1950 până în prezent

Aproximativ 216.000 de copii au fost abuzați sexual de clericii catolici francezi din 1950 până în prezent

0
Aproximativ 216.000 de copii au fost abuzați sexual de clericii catolici francezi din 1950 până în prezent

Titlul cel mare în Le Monde, astăzi, este despre pedofilie în structurile bisericii catolice, despre pedo-criminalitatea preoților, iar principalul cotidian francez (și una din cele mai importante publicații din lume), Le Monde își dedică azi prima pagină „raportului Sauvé”, ancheta unei comisii independente care a studiat pedofilia în biserica catolică franceză.

Rezultatul raportului se arată șocant din start: de-a lungul deceniilor – peste 200.000 de minori (ba chiar 330.000 după un alt calcul) au căzut pradă pedofililor din rangurile bisericii, din anii 1950 încoace. Departe de a fi vorba de niște prădători sexuali rătăciți, raportul dă în vileag mai degrabă o exploatare sistematică și sistemică a copiilor.

Ziarul conservator (și foarte catolic) Le Figaro scrie la rândul său că cifrele abuzurilor sexuale și criminale comise în biserică, așa cum sunt revelate de raportul Sauvé, sunt «amețitoare». Dar publicarea raportului, spune același Le Figaro, este un «progres civilizator». Același ton în cotidianul bisericii franceze, La Croix: „Catolicii confruntați cu șocul”.

Cotidianul stângii intelectuale pariziene, Libération, vorbește de asemenea despre biserica lovită de o conflagrație. Libération pune de altfel asta astăzi în prima pagină: Biserica – de neiertat.

Raportul figurează de asemenea la loc important în presa din toate țările catolice. În Spania, El Pais analizează astfel diferența dintre clerul francez și cel spaniol: în Spania, scrie cotidianul de stânga din Madrid, biserica încă neagă abuzurile trecutului.

Ancheta a fost comandată de Biserica Catolică Franceză în 2018. Ancheta a cercetat mai bine de doi ani și jumătate dosarele instanțelor, poliției și Bisericii și a contactat victime și martori.

Sauvé, un înalt funcționar public, a spus că până la începutul anilor 2000, Biserica Catolică „a arătat o indiferență profundă și chiar crudă față de victime”.

Comisia a găsit dovezi în legătură cu între 2.900 și 3.200 de agresori – dintr-un total de 115.000 de preoți și alți clerici – dar a spus că aceasta este probabil o subestimare.

Raportul, care are aproape 2.500 de pagini, indică faptul că „marea majoritate” a victimelor erau băieți pre-adolescenți dintr-o mare varietate de medii sociale.

„Biserica catolică este, după cercul de familie și prieteni, mediul cu cea mai mare prevalență a violenței sexuale”, arată raportul.

Ancheta a constatat că 60% dintre victime au suferit tulburări emoționale și sexuale grave în viața ulterioară.

Ancheta a recomandat modificări ale culturii și practicilor Bisericii, inclusiv limitări ale secretului mărturisirii în cazurile de abuz.

La începutul acestui an, Papa Francisc a schimbat legile Bisericii Romano-Catolice pentru a criminaliza în mod explicit abuzurile sexuale, în cea mai mare revizuire a codului penal de aproape 40 de ani.

Majoritatea cazurilor evaluate de comisie sunt considerate a fi prea vechi pentru a fi urmărite în temeiul legislației franceze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.