Ministerul de Pelerinaj al Arabiei Saudite a declarat că numai „persoanelor imunizate” li se vor acorda permise pentru a face rugăciuni și pelerinaj în Marea Moschee din Mecca.

Acestea includ persoanele care au primit două doze de vaccin COVID-19, cele care au primit o doză de vaccin cu cel puțin 14 zile înainte de efectuarea pelerinajului sau o persoană care și-a revenit din virus, a spus ministerul. Ministerul a mai spus că va crește capacitatea operațională a moscheii sfinte în conformitate cu măsurile și restricțiile COVID-19.

De asemenea, nu a fost clar dacă aceasta masura, care apare pe fondul creșterii infecțiilor cu coronavirus din Arabia Saudită, va fi extinsă la pelerinajul anual Hajj de la sfârșitul acestui an. Arabia Saudită a raportat peste 393.000 de infecții cu coronavirus și peste 6.700 de decese cauzate de virus. Ministerul Sănătății al Regatului Saudit a declarat că a administrat peste cinci milioane de vaccinuri împotriva coronavirusului, într-o țară cu o populație de peste 34 de milioane.

Luna trecută, regele Salman l-a înlocuit pe ministrul Pelerinajelor, la câteva luni după ce regatul a găzduit cel mai mic pelerinaj Hajj din istoria modernă din cauza pandemiei. Mohammad Benten a fost eliberat din funcție și înlocuit de Essam bin Saeed, potrivit unui decret regal publicat de Agenția oficială de presă saudită (SPA). Doar 10.000 de rezidenți musulmani din Arabia Saudită au primit permisiunea de a participa la pelerinajul Hajj anul trecut, departe de cei 2,5 milioane de musulmani din întreaga lume care au participat în 2019.