Potrivit CNN care citează un oficial, eforturile de recuperare sunt în desfășurare în largul coastei, în apropierea locului unde a fost doborât balonul.

Obiectul a fost observat pentru prima dată deasupra statului Montana, la începutul acestei săptămâni, și a călătorit prin mijlocul țării, urmând modelele meteorologice, înainte de a părăsi sâmbătă SUA continentală.

Înainte ca balonul să fie doborât, Administrația Federală a Aviației a emis ordin de oprire la sol pentru trei aeroporturi, iar spațiul aerian a fost închis în largul coastei Carolinei de Sud, deoarece avioanele militare americane au monitorizat obiectul deasupra Oceanului Atlantic.

Anterior, președintele Joe Biden a declarat că “ne vom ocupa” de balonul de spionaj al Chinei care survolează SUA și că a discutat diverse opțiuni cu armata, fără a detalia o decizie. A mai transmis că aparatul de zbor reprezintă o “încălcare clară” a suveranității SUA.

Liderii militari au luat în calcul să doboare balonul de supraveghere la mare altitudine încă de la începutul săptămânii, când a fost reperat, dar în cele din urmă au renunțat la acest plan, din cauza riscului că resturile ar putea ateriza în zone locuite.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a amânat o vizită în China, care trebuia să se desfășoare în acest weekend. China a transmis că nava este folosită în scopuri meteorologice civile și în alte scopuri științifice, și regretă că s-a rătăcit în spațiul aerian al SUA.