Ministerul armean al Apărării afirmă că armistițiul a fost mediat de Rusia, după confruntări care au provocat temeri privind o nouă escaladare.

Armenia și Azerbaidjanul au ajuns la un acord de încetare a focului, mediat de Rusia, punând capăt ostilităților care au izbucnit în cursul zilei de-a lungul graniței lor, a anunțat Ministerul Apărării de la Erevan.

Confruntările care, potrivit Armeniei, s-au soldat marți cu moartea unuia dintre soldații săi și cu capturarea altor 12, au stârnit temeri legate de o nouă izbucnire a conflictului, la un an după ce cele două părți au purtat un război pentru regiunea muntoasă disputată Nagorno-Karabah.

“Sub medierea părții ruse, s-a ajuns la un acord de încetare a focului la frontiera estică a Armeniei începând cu ora 18:30 (14:30 GMT). Situația s-a stabilizat relativ”, a precizat Ministerul armean al Apărării într-un comunicat.

Guvernul din Azerbaidjan nu a confirmat imediat încetarea focului.

Anterior, Ministerul Apărării din Armenia a raportat decese și răniți în rândul trupelor armene în urma luptelor, adăugând că numărul victimelor este în curs de verificare și că Erevanul a “pierdut controlul a două poziții militare”.

Ulterior, ministerul a precizat că 12 militari armeni au fost capturați de armata azeră.

Conflictul armat de șase săptămâni de anul trecut pentru controlul regiunii disputate Nagorno-Karabah a făcut peste 6.500 de morți și s-a încheiat în noiembrie cu un armistițiu mediat de Rusia.

În cadrul acordului de încetare a focului din 2020, Armenia a cedat porțiuni de teritoriu pe care le-a controlat timp de decenii.

Anterior, marți, cele două părți au făcut schimb de acuzații privind inițierea de către cealaltă parte a luptelor de-a lungul frontierei comune.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat: “Forțele armate ale Armeniei au comis o provocare pe scară largă la frontiera de stat la ora 11:00 (GMT 07:00).

“Trupele armene au atacat poziții azere în districtele Kelbajar și Lachin”, a declarat ministerul într-o declarație, adăugând că două trupe azere au fost rănite în confruntări.

Trupele azere “au oprit înaintarea inamicului, au înconjurat și reținut militari armeni”, a adăugat acesta.

Ministerul Apărării din Armenia a declarat că forțele azere “au încercat să străpungă frontiera de stat a Armeniei, pe direcția estică”, înainte de a fi respinse de trupele armene.

Oficiali ai Națiunilor Unite, ai Uniunii Europene și ai Rusiei au îndemnat cele două părți să înceteze luptele.

Rusia are o bază militară în Armenia, precum și o forță de menținere a păcii în Nagorno-Karabah.

De la războiul de anul trecut, cele două țări au raportat schimburi ocazionale de focuri de-a lungul graniței lor comune, ceea ce a stârnit temeri privind o nouă izbucnire a disputei lor teritoriale.

Duminică, acestea au făcut schimb de acuzații privind deschiderea focului la granița lor din apropierea Karabahului.

Sâmbătă, autoritățile din Nagorno-Karabah au declarat că singurul drum care leagă Armenia de enclava separatistă – coridorul Lachin – a fost închis pentru scurt timp din cauza unui incident între cele două părți.

Etnicii armeni din Nagorno-Karabah s-au desprins de Azerbaidjan odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, iar conflictul care a urmat a ucis aproximativ 30.000 de persoane