Acasă Externe Asia se confruntă cu îndoieli în ceea ce privește sfârșitul pandemiei, autoritățile menținând restricțiile în pofida unor rate maxime de vaccinare

Asia se confruntă cu îndoieli în ceea ce privește sfârșitul pandemiei, autoritățile menținând restricțiile în pofida unor rate maxime de vaccinare

0
Asia se confruntă cu îndoieli în ceea ce privește sfârșitul pandemiei, autoritățile menținând restricțiile în pofida unor rate maxime de vaccinare

Vaccinurile COVID-19 promiteau să fie biletul Asiei-Pacific pentru revenirea la o viață normală.

La aproape un an de la sosirea vaccinurilor, viața în întreaga regiune este departe de a fi normală, deoarece autoritățile continuă să restricționeze libertățile, în special în ceea ce privește călătoriile, în ciuda ratelor maxime de vaccinare.

Realitatea care dă de gândit, subliniată de apariția variantei Omicron, ridică întrebări cu privire la obiectivul final al regiunii în lupta împotriva unui virus care, în general, oamenii de știință sunt de acord că va exista și va suferi mutații pentru tot restul vieții noastre.

Eșecul autorităților de a respecta promisiunile de a trăi cu COVID-19, în ciuda unor rate de vaccinare de top la nivel mondial, ridică spectrul unor restricții nesfârșite – și al unei regiuni care este permanent mai puțin liberă și interconectată – dacă societățile nu învață să se adapteze la rate mai mari de boală.

În timp ce China aplică o politică draconică de „Covid zero”, care a blocat practic toate călătoriile, țări precum Japonia, Coreea de Sud, Malaezia și Singapore continuă să își controleze strict frontierele, în ciuda unor rate de vaccinare de aproximativ 80 %.

Traficul aerian în Asia-Pacific, din care o mare parte a evitat nivelurile de decese și boli înregistrate în Europa și America de Nord, a scăzut totuși cu aproape 93% în octombrie, comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei, potrivit Asociației Internaționale a Transportului Aerian, o scădere mult mai accentuată decât în alte părți ale lumii.

Unele țări din Asia-Pacific au menținut sau reintrodus, de asemenea, restricții interne semnificative pentru a controla virusul.

Coreea de Sud, care a vaccinat peste 80% din populația totală, a anunțat joi reintroducerea stingerii la ora 21:00 pentru restaurante, cafenele și baruri și interzicerea reuniunilor private cu mai mult de patru persoane, pe fondul unei creșteri record a numărului de cazuri de COVID-19.

Malaezia, unde 79% din populație este dublu vaccinată, a anunțat, de asemenea, noi restricții, inclusiv interzicerea reuniunilor în masă.

În țara vecină, Singapore, una dintre primele țări care s-a angajat să trăiască cu virusul, cu o rată de vaccinare de 83%, autoritățile continuă să restricționeze adunările sociale și grupurile de luat masa la cinci persoane și să limiteze numărul de vizitatori pe care gospodăriile îi pot primi în fiecare zi.

Khoo Ying Hooi, lector senior la Departamentul de Studii Internaționale și Strategice al Universității din Malaya, a declarat pentru Al Jazeera că răspunsul la pandemie a ridicat îngrijorări cu privire la drepturile omului și democrație, deși crede că o „chestiune mai îngrijorătoare este cea a pâinii și a untului pentru oamenii care și-au pierdut locurile de muncă atunci când economia a avut de suferit”.

„Poate că este nevoie să mergem mai departe, dar pentru aceasta este nevoie ca țările din Asia să aibă capacitatea de a face față cazurilor atunci când se întâmplă, deoarece vaccinarea nu garantează zero COVID”, a spus ea.

Jayant Menon, cercetător senior invitat la Institutul ISEAS-Yusof Ishak din Singapore, a declarat pentru Al Jazeera că se așteaptă ca unele restricții să dureze mai mult decât se justifică din cauza preocupărilor legate de sănătatea publică.

„Pandemia a alimentat o creștere a naționalismului și a protecționismului care va face mai dificilă eliminarea barierelor din calea mobilității forței de muncă”, a spus Menon. „Apelurile pentru reshoring în numele creșterii rezilienței lanțurilor de aprovizionare reprezintă cea mai recentă versiune a noului protecționism.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.