AstraZeneca, mesaj-surpriză: NU va putea livra cantitatea de vaccinuri convenită cu UE nici în trimestrul al doilea

485

AstraZeneca anticipează că va livra mai puțin de jumătate din cantitatea de vaccinuri împotriva Covid-19 pe care s-a angajat să o furnizeze Uniunii Europene în trimestrul al doilea, a declarat, pentru Reuters, un oficial european.

Reducerea livrărilor, raportată exclusiv de Reuters, vine după diminuarea cantității furnizate în primul trimestru și ar putea împiedica UE să vaccineze 70% din populația adultă până în vară (așa cum și-a propus).

Oficialul european, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, dar care ia direct parte la negocierile cu AstraZeneca, afirmă că producătorul anglo-suedez anticipează livrarea a mai puțin de 90 de milioane de doze de vaccin în trimestrul al doilea.

Potrivit contractului cu UE, AstraZeneca s-a angajat să livreze 180 de milioane de doze către blocul comunitar în trimestrul doi.

AstraZeneca a avertizat UE, în ianuarie, că nu va putea respecta livrările de vaccinuri stabilite în contract pentru primul trimestru, din cauza problemelor cu producția. Potrivit Reuters, AstraZeneca va livra în acest trimestru circa 40 de milioane de doze, mai puțin de jumătate din cantitatea stabilită.

Până la finele lunii iunie, numărul total de vaccinuri livrate de AstraZeneca către UE ar putea ajunge la circa 130 de milioane de doze, mult sub cele 300 de milioane de doze pe care s-a angajat inițial să le furnizeze până în vară.

Vaccinul produs de AstraZeneca a fost al treilea ser anti-Covid19 aprobat în UE după cel al Pfizer/BioNTech și cel fabricat de Moderna.

SURSĂprofit.ro