Preşedintele american Joe Biden a denunţat duminică „ura care rămâne o pată pe sufletul Americii”, a doua zi după atacul armat rasist soldat cu 10 morţi, în majoritate afro-americani, într-un supermarket din Buffalo, statul New York, relatează Agerpres, conform AFP.

„Un pistolar solitar echipat cu arme de război şi cu sufletul plin de ură a omorât cu sânge rece zece persoane nevinovate”, a spus preşedintele american în cadrul unei ceremonii organizate la Washington în memoria celor 563 de poliţişti ucişi în exerciţiul funcţiunii pe parcursul ultimului an.

„Trebuie să lucrăm împreună pentru a combate ura ce rămâne o pată pe sufletul Americii”, a adăugat el.

”Investigăm acest incident atât ca infracţiune motivată de ură, cât şi ca un caz de extremism violent motivat rasial”, a declarat după atac Stephen Belongia, agent special al FBI din Buffalo, în cadrul unei conferinţe de presă.

Guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, a declarat duminică pe ABC News că autorul atacului – Payton Gendron, un tânăr de 18 ani care s-a predat la scurt timp după fapte – se afla pe „radarul” autorităţilor de mai multă vreme, „în legătură cu ceva ce a scris în timp ce era liceu”. Hochul nu a dat alte detalii.

Gendron şi-a transmis atacul în direct pe platforma Twitch, iar sâmbătă a circulat pe internet un „manifest” de 180 de pagini care ar fi scris de acesta referitor la ‘The Great Replacement Theory’, conspiraţie conform căreia albii vor fi înlocuiţi cu minorităţi, atât în SUA cât şi în alte ţări.

La prima apariţie în faţa judecătorilor, tânărul a indicat că pledează „nevinovat”.

Pedeapsa maximă pentru crimă cu premeditare, fapta de care este acuzat, este de închisoare pe viaţă fără posibilitate de eliberare, statul New York neaplicând pedeapsa capitală.

Cel puţin 10 persoane au fost ucise sâmbătă într-un magazin alimentar din Buffalo, statul New York (nord-estul Statelor Unite), în timp ce un bărbat înarmat a deschis focul.

Şeful poliţiei din Buffalo, Joseph Gramaglia, a declarat că ”zece persoane au fost ucise” şi alte trei au fost rănite. Unsprezece erau de culoare şi doi erau albi, într-un cartier cu populaţie majoritar afro-americană din Buffalo.

Atacatorul a început să-şi transmită crima pe platforma Twitch, care s-a declarat ”devastată” şi a promis ”toleranţă zero faţă de orice formă de violenţă”.