Atleta de origine kenyană Joan Chelimo, care reprezintă România, a câştigat, duminică, Maratonul Internaţional de la Seul (nivelul Platinum Label) şi a doborât recordul naţional în această probă, deţinut de Constantina Diţă, din 2005, anunţă Federaţia Română de Atletism pe pagina sa de Facebook.

Chelimo, antrenată de Carol Şanta, a fost cronometrată cu timpul de 2 h 18 min 04 sec la cel mai vechi maraton din Asia.

Recordul Constantinei Diţă data din 2005, când campioana olimpică de la Beijing a fost înregistrată la maratonul de la Chicago în 2 h 21 min 30 sec.

Joan Chelimo a primit cetăţenia română în data de 13 mai 2021, alături de alte două kenyene, Stella Ruto şi Delvine Meringor, toate fiind legitimate la CSA Steaua Bucureşti.

La Maratonul Internaţional de la Seul, dotat cu premii totale de circa 2,4 milioane de dolari, Chelimo a fost urmată în clasament de Sutume Asefa Kemede (Etiopia), 2 h 18 min 12 sec, şi de Eunice Chebichii Chumba Kiplatat (Bahrain), 2 h 20 min 02 sec.

Astăzi, la Seoul, am alergat primul meu maraton oficial sub drapelul tricolor, reprezentând cu cinste România. Sunt extrem de bucuroasă de noul record personal, 2:18:04 și de faptul că am reușit să stabilesc un nou record al României, depășind performanța unei sportive pe care o admir atât de mult, Constantina Diță. Mulțumesc sponsorului meu, le mulțumesc tuturor celor ce au crezut în mine, echipei mele și tuturor românilor care mi-au trimis mesaje de încurajare și felicitări. Sper că asemeni Constantinei, voi reuși să obțin în 2024 medalia olimpică pentru România!”, a fost mesajul postat de Joan Chelimo pe contul personal de Instagram.