Australia i-a revocat viza lui Novak Djokovic și îl va expulza. Numărul unu mondial nu este vaccinat și a spus că are o exceptare medicală de la această regulă. Autoritățile australiene au constatat că motivul invocat de Djokovic (faptul că a avut Covid) nu este unul valid.

Novak Djokovic a fost ținut mai multe ore pe aeroportul din Melbourne, înainte ca poliția de frontieră să anunțe că viza acestuia nu respectă regulile de intrare în Australia și că va fi deportat. Tenismenul a fost dus la un hotel de detenție guvernamentală în așteptarea unui zbor de plecare.

Inițial Asociația de Tenis din Australia anunțase că jucătorului, un antivaccinist convins, i s-a acordat o scutire medicală “în urma unui proces riguros de revizuire care a implicat două comisii independente separate”. Decizia a provocat însă o reacție vehementă a opiniei publice, deoarece regulile de intrare în Australia presupun vaccinarea obligatorie, cu excepția cazurilor în care aceasta nu este posibilă din motive medicale.

Miercuri seara, după ce Djokovic a sosit la Melbourne cu un zbor din Dubai, autoritățile de frontieră au constatat că motivul medical pentru nevaccinare invocat de acesta constă în faptul că a avut deja Covid. Acesta nu este însă un motiv medical valid, potrivit regulilor din Asutralia, care i-a anulat viza.

Prim-ministrul Australiei, Scott Morrison, a declarat că Djokovic nu va fi favorizat și că nimeni nu este deasupra regulilor țării.

Decizia autorităților australiene a stârnit indignare în Serbia. Într-o declarație transmisă presei, tatăl jucătorului de tenis a spus că “aceasta nu este doar o luptă pentru Novak, ci o luptă pentru întreaga lume”. Președintele sârb, Aleksander Vucic, a declarat că vedeta a fost victima “unei hărțuiri” și că “întreaga Serbie îl susține”.

Australia, o țară care a impus în cei doi ani de pandemie unele dintre cele mai dure măsuri de carantină, trece acum printr-un val de zeci de mii de cazuri, iar rata vaccinării în această țară este de peste 90%.

Turneul de tenis Australian Open începe pe 17 ianuarie la Melbourne. Djokovic a câștigat anterior de nouă ori acest turneu.