Acasă Economie Avalanşă de cereri din partea ieşenilor pentru achiziţia unei locuinţe prin programul Prima Casă

Avalanşă de cereri din partea ieşenilor pentru achiziţia unei locuinţe prin programul Prima Casă

0
Avalanşă de cereri din partea ieşenilor pentru achiziţia unei locuinţe prin programul Prima Casă

„Nu au fost ani în care să fie atât de multe cereri, aprobări, plafon epuizat la nici două luni de la operaţionalizarea programului”, susţine şeful FNGCIMM.

Avalanşă de cereri din partea ieşenilor pentru achiziţia unei locuinţe prin contractarea de credite garantate de stat. După aproape o lună şi jumătate de când programul «Noua Casă» pe anul 2021 a devenit operaţional, la nivelul judeţului Iaşi au fost înregistrate 1.142 de solicitări de credite, dintre care 1.066 au fost aprobate, conform datelor transmise la solicitarea „Ziarului de Iaşi” de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Valoarea totală a garanţiilor acordate prin program se ridică la 145,5 milioane de lei, ne-au transmis oficialii FNGCIMM. Spre comparaţie, în anul 2020, la o lună după debutul programului, doar 13 familii din judeţul Iaşi îşi cumpăraseră o locuinţă printr-un credit garantat de stat, suma totală a garanţiilor acordate de FNGCIMM ridicându-se pe atunci la circa 3,2 milioane de lei.  «Noua Casă 2021» are un plafon total de garanţii de 1,5 miliarde de lei, disponibil până la finele anului. La nivel naţional, FNGCIMM a acordat aproape 5.000 de garanţii de la sfârşitul lunii martie a acestui an şi până la data de 20 mai, cu o valoare a garanţiilor de aproximativ 646 milioane de lei.

La nivelul judeţului Iaşi mai este disponibil 63,4% din plafon, ne-a spus Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, însă dacă ne raportăm la nivel naţional, săptămâna aceasta se estimează că se va epuiza jumătate din plafon. „Nu au fost ani în care să fie atât de multe cereri, aprobări, plafon epuizat la nici două luni de la operaţionalizarea programului. Chiar şi la nivelul judeţului Iaşi se înregistrează un record în acest sens, cu 1.066 de credite deja aprobate”, a declarat Dumitru Nancu pentru „Ziarul de Iaşi”.

Programul «Noua Casă» a fost introdus în anul 2020, după ce Guvernul a înlocuit vechiul program intitulat «Prima Casă». Creditul se acordă în lei, pentru achiziţia unei singure locuinţe. Valoarea maximă a creditului care se poate accesa este de 66.500 de euro pentru locuinţe a căror preţ este de maximum 70.000 de euro (avansul solicitat fiind de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%), respectiv 119.000 de euro pentru locuinţe a căror preţ este de maximum 140.000 de euro (în acest caz avansul solicitat fiind de 15%, iar procentul maxim de garantare de 60%). Programul permite şi achiziţionarea unor proprietăţi cu valori ce depăşesc 70.000 /140.000 de euro, însă cu o condiţie: achitarea diferenţei din surse proprii. Potrivit directorului general al FNGCIMM, s-au înscris în program 14 bănci, cu două mai multe faţă de anul trecut.  

De anul acesta, persoanele care au solicitat achiziţia unei locuinţe cu credit prin programul «Noua Casă» pot monitoriza stadiul aprobării garantării prin intermediul unei aplicaţii web. „Una dintre modificările substanţiale pe acest an este digitalizarea completă a programului «Noua Casă». Acum, termenul de aprobare a garanţiei este de maximum 48 de ore de la transmiterea solicitării de garantare de către finanţatorii înscrişi în program. Fiecare beneficiar poate urmări situaţia dosarului săcu ajutorul aplicaţiei disponibile pe site-ul nostru, unde va vedea în ce stadiu se află dosarul, este la bancă, la Fond etc. (…) Se estimează că săptămâna aceasta programul «Noua Casă» va ajunge la jumătate din plafon epuizat, adică vom avea garanţii de 750 milioane de lei în nici două luni de la operaţionalizare, o sumă record”, a completat Dumitru Nancu.  

Dacă doriţi să aplicaţi pentru un credit «Noua Casă» trebuie să vă încadraţi în una dintre cele două situaţii: fie nu deţineţi în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul/soţia nicio locuinţă, fie deţineţi în proprietate cel mult o locuinţă, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziţionată prin programul «Prima Casă». 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.