Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a anunțat posibila schimbare a strategiei BCE cu obiectivul de a o alinia cu strategia Rezervei Federale, incluzând și posibilitatea unui angajament de a permite depășirea inflației după ce a fost menținută la un nivel scăzut prea mult timp. 

Inflația din zona euro a ratat obiectivul BCE, stabilit în prezent de „puțin sub de 2%” ani de zile, în ciuda stimulilor din ce în ce mai agresivi din partea băncii centrale, care și-a împins rata principală a dobânzii sub zero și a cumpărat active de peste 3 trilioane de euro (3,51 dolari). Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât în teritoriu negativ în august 2020, pentru prima dată după luna mai 2016, o consecinţă a diminuării cererii din cauza pandemiei.

Se așteaptă că BCE să o ia pe urmele Rezervei Federale, care a declarat luna trecută că va viza în medie 2%, astfel încât perioadele în care prețurile cresc prea încet trebuie compensate de perioade de creștere mai rapidă și invers.

„Dacă este credibilă, o astfel de strategie poate întări capacitatea politicii monetare de a stabiliza economia atunci când se confruntă cu limita inferioară”, a declarat Lagarde.

Spre deosebire de Rezerva Federală, care are un rol dublu de a facilita crearea de locuri de muncă și de a menține prețuri stabile, singurul obiectiv al BCE este stabilitatea prețurilor pe un „termen mediu” nespecificat.

Stimulentele monetare ale Băncii Centrale Europene au ajutat la stabilizarea economiei, afectată de pandemia de coronavirus (COVID-19), iar instituţia este pregătită să adopte noi măsuri dacă va fi necesar, a afirmat preşedintele BCE, Christine Lagarde, transmit AP şi Reuters, citate de agerpres.

„Criza de sănătate publică va continua să afecteze activitatea economică şi reprezintă un risc semnificativ la adresa perspectivelor economice”, le-a spus Lagarde membrilor Comitetului economic şi monetar din Parlamentul European.

„BCE continuă să fie pregătită să-şi ajusteze toate instrumentele, după caz. Programul de achiziţii de titluri de stat (PEPP), în valoare de 1.350 miliarde de euro, a avut un impact major în stabilizarea pieţelor şi a economiei, în contextul şocului provocat de efectele pandemiei”, a explicat şeful BCE.