Banca Europeană de Investiții a acordat un împrumut de 75 milioane de euro pentru compania farmaceutică CureVac, dezvoltatorul unui potențial vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Înființată în anul 2000, CUREVAC este o companie biofarmaceutică germană care a dezvoltat o tehnologie nouă pentru a depăși unul dintre cele mai mari obstacole în calea utilizării vaccinurilor: nevoia de menținere stabilă fără refrigerare. Tehnologia sa pentru vaccinuri se bazează pe molecule de ARN mesager (ARNm), care stimulează sistemul imunitar. Studiile preliminare au demonstrat că tehnologia poate constitui o reacție rapidă la COVID-19. În cazul în care va fi demonstrat acest lucru, milioane de doze de vaccin ar putea fi produse la costuri scăzute în unitățile de producție existente ale CureVac. CureVac și-a început deja programul de dezvoltare a vaccinurilor împotriva COVID-19 și estimează lansarea testelor clinice până în iunie 2020.

Sprijinul acordat CureVac face parte din raspunsul coordonat al UE în ceea ce privește amenințarea COVID-19 la adresa sănătății publice.

Împrumutul va sprijini, de asemenea, eforturile companiei de a-și extinde capabilitățile de producție certificate GMP (Good Manufacturing Practice) și de a finaliza mai repede construcția celei de-a patra unități de producție la Tübingen, Germania.

Finanțarea BEI va fi plătită în trei tranșe de 25 de milioane de euro pe măsură ce compania trece prin etapele predefinite.

Coronavirusul va rămâne printre noi până când vom avea un vaccin. Acesta este motivul pentru care munca noastră pe acest front, alături de actorii internaționali, este atât de crucială. Am prezentat recent strategia noastră privind vaccinurile pentru accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuirii vaccinurilor împotriva noului coronavirus. Și de la începutul pandemiei, am adăugat 400 de milioane de euro la anvelopa componentei „Cercetarea bolilor infecțioase” din cadrul dispozitivului InnovFin pentru a permite BEI să proceseze un volum mai mare de proiecte de combatere a acestei boli. Sprijinind CureVac, ne dublăm eforturile pentru a găsi soluții sigure și eficiente pentru toată lumea, în Europa și în întreaga lume”, a declarat Mariya Gabriel, comisar european pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret.