Profitul net al sistemului bancar s-a îmbunătățit cu 48% în primele șase luni din 2021 față de aceeași perioadă din anul trecut, la 4,15 miliarde de lei. Băncile au obținut un randament în creștere al capitalului concomitent cu o creștere a afacerilor.

Activele băncilor au crescut 13% față de finele lunii iunie din 2020, la aproape 586 de miliarde de lei, pe fondul creșterii creditării și a plasamentelor în titluri de stat.

Profitul net a fost de circa 4,15 miliarde de lei, calculat pe baza datelor preliminare publicate de Banca Națională a României. Este cel mai bun rezultat la jumătatea anului, precedentul record fiind cel de 3,6 miliarde de lei din iunie 2018.

Randamentul activelor a crescut de la 9,8% la 13% la 6 luni. Profitabilitatea s-a îmbunătățit, astfel, în pofida creșterii bazei de capital ca urmare a recomandării din partea BNR ca profiturile să nu fie distribuite în contextul pandemiei.

Rezultatele financiare publicate de băncile mari din sistem arată o creștere a profiturilor în special ca urmare a întoarcerii unor provizioane de credit făcute anul trecut, precum și o scădere generală a costului cu riscul. Dobânzile medii din piață au scăzut în ultimul an ca urmare a politicii relaxate a băncii centrale.

Solvabilitatea a rămas la circa 24%, față de sub 23% cu un an în urmă și sub 20% în anii precedenți.

Rata creditelor neperformante a continuat să scadă și a ajuns la 3,78%, față de 3,94% la finele lunii martie și de 4,38% cu un an în urmă, deși moratoriile au expirat în mare măsură. Rata neperformantelor este la cel mai redus nivel istoric de când BNR publică date. Raportul credite/depozite a crescut ușor față de martie de la 66,4% la 68,2%, ceea ce înseamnă că băncile au plasat o parte mai mare din depozitele atrase în credite. Cel mai ridicat raport, de aproape 125%, a fost atins în martie 2009.