Barajul Nova Kahovka din părțile controlate de Rusia din regiunea ucraineană Herson a fost distrus. Barajul alimentează cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc. Ucraina și Rusia se acuză reciproc de distrugerea barajului, în timp ce oamenii sunt îndemnați să se evacueze din calea inundațiilor. Rusia susține că a distrus în cursul zilei de ieri 8 tancuri Leopard, dar informația nu se regăsește în niciuna dintre relatările bloggerilor ruși de război.

Cele mai importante evenimente ale zilei de marți, 6 iunie:

Ora 20:04 Secretarul american de stat, Antony Blinken, va merge în China în următoarele săptămâni, a anunțat un oficial american. (detalii aici)

Ora 20:02 CNN: Barajul Kahovka, avariat cu câteva zile înainte să cedeze, arată imagini satelitare maxar

Ora 19:30 Bielorusa Aryna Sabalenka a declarat că nu îl susține pe președintele său, Alexander Lukașenko, „în acest moment”, din cauza susținerii de către acesta a războiului Rusiei în Ucraina, transmite BBC. (detalii aici)

Ora 18.17: Publicația ucraineană EastFruit califică atacul drept ”o crimă împotriva securității alimentare a lumii”, întrucât lacul de acumulare din amonte deservea un imens sistem de irigații pe care se baza activitatea agricolă din regiunile sudice ale Ucrainei, caracterizate prin secetă și tendințe de deșertificare.

Rezervorul de apă Kahovka a fost sursa unuia dintre cele mai mari sisteme de irigare din Europa. Regiunile sudice ale Ucrainei, beneficiare ale apei din lacul Kakhovka, au furnizat grâu, porumb, floarea soarelui și ulei de floarea soarelui, soia și făină de soia țărilor din Orientul Mijlociu, Asia, Africa și Europa.

De asemenea, apa din acest sistem de irigare a făcut posibilă obținerea unui procent de 80% din toată producția de legume din Ucraina și a unui procent semnificativ de fructe și struguri.

Ora 17.03: Președintele Klaus Iohannis a reacționat în termeni duri după ce Rusia a aruncat în aer un baraj important peste Nipru, care are ca efect inundarea a zeci de localități periclitarea vieții a mii de civili din Ucraina.

”Distrugerea barajului Nova Kakhovka este o altă crimă de război comisă de Rusia împotriva civililor nevinovați. Rusia și făptașii ruși trebuie să fie trași la răspundere. Gândurile noastre sunt alături de toți cei afectați de acest atac oribil”, a scris Iohannis marți pe Twitter.

Ora 15:26 Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, cere convocarea unei reuniuni de urgență a Consiliului de Securitate al ONU, după distrugerea marelui baraj de la Nova Kahovka. Detalii aici

Ora 13:57 Liderii din statele baltice au calificat distrugerea barajului Nova Kahovka drept o crimă de război, după ce Ucraina a acuzat Rusia în urma exploziilor care au avut loc astăzi, scrie Sky News. Detalii aici

Ora 13:47 Guvernatorul numit de Rusia în Herson a declarat că nu va fi necesară o „evacuare pe scară largă” a locuitorilor după inundațiile provocate de distrugerea barajului.

„Acest lucru nu va afecta foarte mult situația din regiunea Herson. Nici măcar nu va fi necesară o evacuare pe scară largă a oamenilor. Majoritatea locuitorilor rămân în locurile lor, deși a fost trimis transport pentru ei”, a declarat Vladimir Saldo pe Telegram.

Ora 13:21 Deși nu s-a confirmat încă modul exact în care a fost aruncat în aer marele baraj de la Nova Kahovka, armata rusă este cea care, în mod cinic, ar crede că are cel mai mult de câștigat, notează editorul pe probleme de apărare al cotidianului britanic The Guardian, Dan Sabbagh. Detalii aici

Ora 12:55 Cancelarul federal german Olaf Scholz a declarat marţi că atacul împotriva barajului Kahovka din Ucraina conferă războiului declanşat de Rusia „o nouă dimensiune”, informează agenția AFP, citată de Agerpres. Detalii aici

Ora 12:23 Autoritățile locale susținute de Moscova în districtul Nova Kahovka din partea ocupată de Rusia a regiunii ucrainene Herson au declarat starea de urgență, după ruperea barajului.

Ora 12:09 Forțele ruse au detonat marele baraj Nova Kahovka din interiorul structurii, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a convocat în cursul dimineții o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate, transmite Sky News. Detalii aici

Ora 11:24 Președintele Consiliului European, Charles Michel, afirmă că Rusia va trebui să dea socoteală după distrugerea parțială a barajului hidroelectric Nova Kahovka din Ucraina, calificând atacul drept „crimă de război”, scrie Le Monde. Detalii aici

Ora 10:54 Regiunea rusă Belgorod este bombardată din nou

Regiunea Belgorod din Rusia este supusă unui nou atac cu obuze, au anunțat autoritățile locale, citate de Sky News.

În mesajele de pe rețelele de socializare, locuitorii din districtul Șebekino au fost avertizați să se adăpostească în pivnițe.

Belgorod, o mare regiune rusă care se învecinează cu Ucraina, a fost atacată în mod repetat în ultimele săptămâni.

Moscova a acuzat Ucraina pentru incursiuni, dar Kievul s-a distanțat de atacuri, două grupări militante pro-ucrainene revendicând responsabilitatea.

Noaptea trecută, una dintre aceste grupări, Corpul Voluntarilor Ruși, a afirmat că a preluat controlul asupra așezării Nova Tavolzhanka din Belgorod.

Ora 10:30 Atacarea unui baraj este considerată o crimă de război? Da, dacă un astfel de atac poate provoca eliberarea de forțe periculoase. Detalii aici

Ora 10:15 Kremlinul a decis să construiască un buncăr de 800 de locuri pentru elita Moscovei. Clădirea, construită „în timp record”, va fi amplasată sub Spitalul Clinic Central al Direcției Administrative a Președintelui Federației Ruse, transmite Le Point, preluat de Rador. Detalii aici

Ora 10:11 Centrala hidroelectrică Kahovskaia a fost complet distrusă „în urma detonării din interior a sălii motoarelor” și nu mai poate fi reparată, afirmă Ukrahydroenergo, citată de The Guardian. Detalii aici

Ora 09:18 Câteva date despre marele baraj de la Nova Kahovka

Barajul Kahovka este un lac uriaș creat de om, ultimul din rețeaua de rezervoare de-a lungul Niprului. Începând cu anii 1950, acesta a furnizat apă potabilă și de irigații regiunilor sudice ale Ucrainei – Herson și Zaporojie.

Un canal de 400 de kilometri care pleacă din rezervor alimenta, de asemenea, Crimeea ocupată de Rusia. După anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, Ucraina a început să devieze apa din canal, lăsând peninsula fără apă. În vara anului 2022, Rusia a început să devieze apa din rezervor pentru aprovizionarea Crimeei.

Potrivit lui Brian Koons, un geograf de la Universitatea suedeză de Științe Agricole care a studiat agricultura din sudul Ucrainei, rezervorul este necesar pentru a furniza apă terenurilor agricole aride din sudul țării. O rețea de canale care pleacă de la baraj irigă aproximativ 200.000 de hectare de terenuri, pe care se cultivă floarea-soarelui, cereale și legume. „Este foarte important pentru localnici”, spune Koons.

Ora 09:15 Profesorul Hubert Chanson de la Facultatea de Inginerie Civilă a Universității din Queensland se așteaptă ca o inundație de apă de la barajul distrus Kahovka din partea controlată de Rusia în sudul Ucrainei să pună oamenii în pericol de înec și să încetinească acțiunile militare în aval, scrie The Guardian. Detalii aici

Ora 09:02 Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a calificat marţi drept „elucubraţii” bilanţurile privind pierderile ucrainene revendicate de Moscova, care a afirmat că a respins două ofensive majore în două zile, informează AFP, citată de Agerpes. Detalii aici

Ora 08:49 Zelenski acuză „teroriștii ruși” pentru „distrugerea” barajului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a pus „distrugerea” barajului Nova Kahovka pe seama „teroriștilor ruși”.

Acesta a scris, pe Twitter: „Distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka nu face decât să confirme pentru întreaga lume că aceștia trebuie expulzați din fiecare colț de pământ ucrainean. Nici măcar un metru nu ar trebui să le fie lăsat, pentru că ei folosesc fiecare metru pentru teroare”.

„Toate serviciile funcționează. Am convocat Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare”.

Ora 08:44 Barajul a fost lovit de tiruri de la un lansator de rachete multiple, susține presa de stat rusă

Marele baraj din Herson, controlat de Rusia, care a fost avariat în urma unui atac în această dimineață, a fost lovit de tiruri de la lansatorul de rachete multiple Olkha, a anunțat agenția de presă de stat rusă, citată de Sky News.

În raportul său, TASS a citat o sursă anonimă din serviciile de urgență.

Olkha este un lansator de rachete multiple ucrainean care utilizează muniție ghidată.

Anterior, armata ucraineană a declarat că forțele rusești au aruncat în aer barajul.

Ora 08:34 Peste 30 de persoane acuzate de un complot de lovitură de stat au fost arestate în Kârgâzstan, a anunțat marți serviciul național de securitate, citat de agenția AFP. Detalii aici

UPDATE 07:58 Consiliul Național de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Zelenski va organiza o reuniune de urgență pe tema exploziei barajului. „Centrala hidroelectrică Kahovka. O altă crimă de război comisă de teroriștii ruși. Președintele a convocat Consiliul de Securitate Națională”, a scris pe Telegram șeful de cabinet al președintelui, Andrii Iermak.

UPDATE 07:40 Poliția Națională a Ucrainei îndeamnă la evacuări și la oprirea aparatelor electrice, transmite The Guardian. În condițiile în care nivelul apei este în creștere, autoritățile ucrainene i-a îndemnat pe toți cei care se află în „zona de pericol” să oprească toate aparatele electrice, să ia documente și bunuri esențiale și să aibă grijă de „cei dragi și de animalele de companie”, notează și CNN. În același timp, agenția rusă de știri Tass relatează, citând serviciile de urgență, că 80 de localități ar putea fi afectate de inundații și că avarierea barajului va duce, de asemenea, la probleme cu aprovizionarea cu apă a Crimeei.

știrea inițială

Barajul Nova Kahovka din părțile controlate de Rusia din regiunea ucraineană Herson a fost aruncat în aer de forțele ruse, a declarat marți comandamentul de sud al forțelor armate ucrainene, transmite The Guardian.

„Amploarea distrugerii, viteza și volumele de apă, precum și zonele probabile de inundare sunt în curs de clarificare”, a precizat comandamentul pe pagina sa de Facebook.

Primarul din Nova Kahovka a negat inițial informațiile, a anunțat marți dimineață agenția de știri rusă de stat RIA. Ulterior, tot RIA l-a citat pe primarul instalat de Moscova din Nova Kahovka, care a declarat că partea superioară a barajului a fost distrusă de bombardamente și că a fost „un atac terorist”.

Marele baraj Nova Kahovka, situat în părțile controlate de Rusia din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a fost distrus, iar teritoriul este inundat, a anunțat marți și agenția rusă de știri de stat TASS, citând o sursă anonimă apropiată de acest subiect.

Oleksandr Prokudin, șeful regiunii Herson, a postat un videoclip pe Telegram în care spune că, în urma avariilor la barajul Nova Kahhovka, „apa va atinge un nivel critic în 5 ore” și că au început evacuările.

Barajul, cu o înălțime de 30 de metri și o lungime de 3,2 km, a fost construit în 1956 pe râul Nipru, ca parte a centralei hidroelectrice Kahovka. Acesta deține un rezervor cu un volum aproximativ egal cu cel al Marelui Lac Sărat din Utah și alimentează, de asemenea, cu apă peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și centrala nucleară Zaporojie, aflată, de asemenea, sub control rusesc.