Ministrul Economiei, Robert Habeck, a declarat luni că statul german a preluat temporar controlul asupra filialei germane a Gazprom din cauza „importanței acesteia pentru aprovizionarea cu energie a Germaniei”, potrivit BFM TV.

Până la 30 septembrie, agenția federală de rețele va deveni administratorul „Gazprom Germania”, al cărei proprietar unic era Gazprom. Gigantul rus a anunțat vineri că se „retrage” din această filială, fără a indica imediat un cumpărător, creând incertitudine cu privire la viitorul entității, în plin conflict privind gazul rusesc.

Filialele Gazprom sunt operatorii unor importante infrastructuri de depozitare a gazelor și combustibililor din Germania. La rândul său, Gazprom Germania deține mai multe filiale în Marea Britanie, Elveția și Republica Cehă.

„Guvernul face ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania, iar acest lucru include să nu expună infrastructura energetică la deciziile arbitrare ale Kremlinului”, a declarat Habeck într-o conferință de presă.

„Drepturile de vot ale proprietarilor Gazprom Germania sunt transferate către agenția federală de rețea, Bundesnetzagentur, care poate lua toate deciziile necesare pentru a garanta aprovizionarea”, a precizat ministrul.

Vineri, gigantul rus anunțase într-un comunicat că „a renunțat la participația sa în Gazprom Germania și la toate activele sale la 31 martie”, fără a detalia noua structură de proprietate.

Cu toate acestea, Berlinul a declarat că este „la curent” cu o achiziție a companiei de către entități de „origine incertă”, care ar fi trebuit să fie raportată guvernului, și cu „dorința de a lichida” Gazprom Germania.

Această „incertitudine cu privire la proprietatea” Gazprom Germania și necesitatea de a „asigura securitatea aprovizionării” cu energie a țării au determinat ministerul să ia această măsură excepțională

La începutul zilei, ministrul german de finanțe, Christian Lindner, a declarat că țara sa consideră că este imposibil să se lipsească de gazul rusesc „pentru moment”.

„Trebuie să luăm în considerare sancțiuni dure, dar pe termen scurt livrările de gaz rusesc nu pot fi înlocuite”, iar întreruperea lor „ne-ar afecta mai mult pe noi decât Rusia”, a declarat el la Luxemburg, înainte de o întâlnire cu omologii săi din UE.