Președintele american Joe Biden a anunțat că a revocat și înlocuit decretele emise de predecesorul său Donald Trump pentru a interzice platformele TikTok, WeChat și alte opt aplicații, scrie AFP. În schimb, el a cerut o anchetă de amploare asupra riscurilor din partea aplicațiilor de internet deținute de unele puteri străine, scrie News.ro.

Noul decret vizează să identifice toate “aplicațiile conectate care pot prezenta un risc inacceptabil pentru securitatea națională a SUA și a poporului american”, inclusiv “aplicațiile deținute, controlate sau gestionate de persoane care susțin activitățile militare sau de informații ale unei alte țări, sau care sunt implicate în activități cibernetice rău intenționate sau implică aplicații care adună date personale sensibile”. El a cerut Departamentului de Comerț și altor agenții federale să elaboreze directive “pentru a proteja datele personale sensibile… inclusiv informațiile personale identificabile și informațiile genetice” împotriva unor abuzuri. Donald Trump afirmă că aplicațiile deținute de China au prezentat riscuri pentru securitatea națională a SUA și au încercat să forțeze vânzarea TikTok către investitorii americani. El acuza WeChat, o platformă omniprezentă în viața chinezilor prin servicii de mesagerie, de plăți la distanță sau rezervări, și TikTok, o aplicație prin care sunt postate videoclipuri scurte în special populare printre tineri, că adună date confidențiale, înainte de a împărtăși cu Beijingul.

Aceste societăți au respins mereu aceste acuzații de spionaj. A urmat apoi o bătălie judiciară. La sfârșitul lui decembrie, administrația Trump a făcut apel la o decizie a justiției care împiedica Departamentul Comerțului să impună restricții TikTok, care ar fi dus la interzicerea rețelei sociale în Statele Unite. Dar în februarie, administrația Biden a cerut Curții de Apel să-i dea un termen de 60 de zile pentru a studia dosarul și a se pronunța asupra menținerii sau nu a cererii formulate de guvernul Trump.