Președintele Joe Biden a propus un nou plan de redresare de 1,8 trilioane de dolari într-un discurs la o sesiune comună a Congresului de miercuri, pledând ca parlamentarii republicani să colaboreze cu el pe probleme divizive și să facă față concurenței dure a Chinei.

Biden, care a preluat funcția în ianuarie, a făcut, de asemenea, o pledoarie pasionată de a crește impozitele asupra corporațiilor și americanilor bogați pentru a ajuta la plata pentru planul său de 1,8 trilioane de dolari numit “American Families Plan”. „Este timpul ca America corporativă și cei mai bogați 1% dintre americani să-și plătească cota echitabilă – doar să plătească cota lor echitabilă”, a spus Biden. El și-a făcut pledoaria în Camera Reprezentanților la un eveniment redus anul acesta din cauza pandemiei, scoțându-și masca pentru a vorbi cu un grup de aproximativ 200 de sute de parlamentari democrați și republicani, alți oficiali și invitați.

El a spus că este dispus să colaboreze cu parlamentarii de la ambele partide pentru a ajunge la un acord și urmează să se întâlnească cu parlamentari democrați și republicani la Casa Albă pe 12 mai pentru a încerca să găsească un punct comun. Dacă Biden îi poate aduce cu adevărat pe republicani într-o pozitie partizană este departe de a fi clar, Congresul fiind foarte polarizat iar democrații deținând doar majorități înguste.

Republicanii spun că majoritatea cheltuielilor vizează satisfacerea electoratului liberal al lui Biden și că planurile președintelui seamană a socialism. Biden a spus că planurile de cheltuieli sunt necesare pentru a ține pasul cu China, pe care el și administrația sa o consideră un concurent strategic major. “China și alte țări se apropie rapid”, a spus el, adăugând că a petrecut mult timp vorbind cu președintele chinez Xi Jinping. „Este extrem de serios în a deveni cea mai semnificativă națiune din lume. El și alții, autocrați, cred că democrația nu poate concura în secolul XXI cu autocrațiile. Durează prea mult pentru a obține consensul. ”