Joe Biden spune că SUA vor interveni militar pentru a apăra Taiwanul în cazul unui atac al Chinei. Afirmă că responsabilitatea față de insulă este “și mai puternică” după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Vorbind la Tokyo în a doua zi a unei vizite în Japonia, Biden a spus că responsabilitatea SUA de a proteja insula autonomă – pe care China o consideră o provincie renegată – este “și mai puternică” după invadarea Ucrainei de către Rusia, într-una dintre cele mai importante declarații în sprijinul Taiwanului din ultimele decenii.

Acesta este angajamentul pe care ni l-am asumat”, a spus Biden, care i-a transmis omologului său japonez, Fumio Kishida, că Washingtonul sprijină aderarea permanentă a Japoniei la un consiliu de securitate reformat al ONU și planurile de a-și consolida securitatea prin investiții record în domeniul Apărării, în încercarea de a contracara Coreea de Nord, cu arme nucleare, și China, care este din ce în ce mai agresivă.

Președintele SUA a spus că orice încercare a Chinei de a folosi forța împotriva Taiwanului “ar fi nepotrivită … ar destabiliza întreaga regiune și ar fi o altă acțiune similară cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.

În cadrul politicii “O singură China”, SUA recunosc poziția Beijingului conform căreia există un singur guvern chinez și nu are relații diplomatice cu Taiwan, dar menține contacte neoficiale cu statul insular și îi furnizează echipament militar.

America se angajează într-o politică One China, dar asta nu înseamnă că China are jurisdicția de a folosi forța pentru a lua Taiwanul”, a mai declarat Biden, care a adăugat că se așteaptă “ca asta să nu se întâmple”. 

Comentariile lui Biden păreau a fi o abatere de la politica actuală a SUA de “ambiguitate strategică” cu privire la poziția sa față de Taiwan, dar la scurt timp după ce a vorbit președintele, un oficial de la Casa Albă a precizat că “nu există nicio schimbare în politica SUA față de Taiwan”.