Bilanțul vânătorii de iahturi ale oligarhilor ruși: nouă sunt deja sub sechestru.

Potrivit unui grup care urmărește activitățile iahturilor oligarhilor ruși, #YachtWatch, multe și-au găsit refugiu în Maldive, Seychelles, Dubai și Caraibe sau sunt în mișcare.

Italia și Spania conduc în clasamentul sechestrărilor, cu câte trei nave.

Au fost puse sub sechestru:

  • Crescent, deținut de Igor Sechin, președintele Rosneft, se bănuiește că nava este de fapt al lui Putin. Evaluat la 600 de milioane de dolari, deși este foarte greu de apreciat cât costă un astfel de iaht. A fost sechestrat de Spania, la Tarragona.
  • Lady Anastasia, deținut de Alexandr Mikheiev, șeful diviziei de exporturi de armament al Rosobonoexport. Tot Spania l-a sechestrat.
  • Dilbar, în valoare de aproape 600 de milioane, deținut de Alisher Usmanov. La bordul acestuia se află o piscină de 25 de metri, care este cea mai mare piscină instalată vreodată pe un iaht. Sechestrat sau „înghețat” în Germania.
  • Lady M de 65 de metri, în valoare de 65 de milioane de dolari, se află în portul italian Imperia. El este deținut de Alexei Mordashov, deține holdingul rusesc de oțel Severstal. Averea sa este de 23,1 miliarde de dolari și ocupă locul 65 în clasamentul mondial al miliardarilor și al treilea loc în Rusia. Mai are un iaht, Nord, în Seychelles.
  • Quantum Blue, lung de 104 metri, deținut de omul de afaceri rus Serghei Galitsky, a fost confiscat la Monaco. Serghei Galitsky este proprietarul rețelei Magnit. 
  • Valerie, are 85 de metri, valoare estimată la140 de milioane de dolari. Nava este înregistrată pe numele fiicei vitrege a lui Serghei Chemezov, Anastasia Ignatova, printr-o companie din Insulele Virgine Britanice. Chemezov este un fost ofițer KGB care conduce Rostec. A fost coleg cu Putin la Drezda. Sechestrat de către Spania
  • Amore Vero de 86 de metri, costă aproximativ 120 de milioane de dolari și-i aparține lui Igor Sechin. Sechestrat de Franța.
  • Lena, deținut de Ghenadi Timchenko. Italia l-a sechestrat.
  • Royal Romance, de 200 de milioane de dolari, aparține lui Viktor Medvedciuk, politician ucrainean care are legături strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Croatia l-a sechestrat. Royal Romance este unul dintre cele mai mari cinci iahturi de lux din lume. Costul anual al întreținerii este estimat la 15-20 de milioane de dolari. În aul 2014, Viktor Mdveciuk a fost sancționat de SUA pentru subminarea democrației în Ucraina.

Ragnar, iahtul lui Vladimir Stralkovski, un fost agent KGB care are legături cu președintele Putin, a rămas și el blocat într-un port din Norvegia. Nimeni nu vrea să-i vândă combustibil.