Bitcoin s-a prăbușit sub 25.000 de dolari, atingând cel mai scăzut nivel din decembrie 2020, în timp ce investitorii se debarasează de cripto pe fondul unei vânzări mai ample a activelor de risc, anunță CNBC. Între timp, o companie de împrumuturi cripto numită Celsius a întrerupt retragerile pentru clienții săi, arată G4Media. Scăderea este provocată de inflația galopantă continuă, în timp ce Rezerva Federală este așteptată să majoreze ratele dobânzilor în această săptămână pentru a controla creșterea prețurilor.

Cea mai mare criptomonedă din lume, bitcoin, se tranzacționa luni, la ora 04:24 a.m. ET, în jurul valorii de 24.653,99 dolari, potrivit datelor CoinDesk. Pe parcursul weekendului și până luni dimineață, peste 150 de miliarde de dolari au fost șterse de pe întreaga piață a criptomonedelor. Săptămâna trecută, indicii americani au scăzut puternic, iar Bitcoin și alte criptomonede s-au corelat cu acțiunile și alte active de risc. Atunci când acești indici scad, criptomonedele scad și ele. „Din noiembrie 2021, sentimentul s-a schimbat drastic, având în vedere creșterile de rate ale Fed și gestionarea inflației. De asemenea, ne uităm, potențial, la o recesiune, având în vedere că FED ar putea fi nevoită să abordeze, în sfârșit, partea de cerere pentru a gestiona inflația”, a declarat Vijay Ayyar, vicepreședinte pentru dezvoltare corporativă și internațională la bursa de criptomonede Luno, pentru CNBC. „Toate acestea indică faptul că piața nu a atins complet punctul minim și, dacă FED nu reușește să ia o pauză, probabil că nu vom asista la o revenire a optimismului.”

Ayyar a precizat că Bitcoin a scăzut în precedentele perioade de criză cu aproximativ 80% de la ultimul său nivel record. În prezent, a scăzut cu aproximativ 63% față de ultimul său maxim istoric, atins în noiembrie. „Am putea vedea prețuri mult mai mici ale bitcoin în următoarea lună sau două”, a spus Ayyar. Piața criptografică a fost, de asemenea, pe muchie de cuțit de la jumătatea lunii mai, când așa-numita monedă stabilă algoritmică terraUSD, sau UST, și criptomoneda sa soră luna s-au prăbușit. Acum, piața este îngrijorată de o companie de împrumuturi criptografice numită Celsius, care a declarat luni că oprește toate retragerile, swap-urile și transferurile între conturi „din cauza condițiilor extreme de pe piață”.