Blocada impusă Qatarului de către statele arabe s-ar putea încheia curând, consideră un oficial de top american

601

În 2017, Emiratele Arabe Unite (EAU), Arabia Saudită, Bahrain și Egipt au impus boicotarea Qatarului, întrerupând legăturile diplomatice și de transport și acuzându-l că susține „terorismul”, acuzații pe care Qatarul le-a negat continuu vehement.


Miercuri un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA a declarat că s-ar putea realiza progrese în câteva săptămâni pentru a pune capăt blocadei de trei ani a Qatarului de către statele arabe, citând semne de „flexibilitate” în negocieri. David Schenker, diplomat de vârf al departamentului pentru Orientul Mijlociu, s-a grăbit să adauge însă precauție la declarația să, pentru că nu a existat nicio schimbare fundamentală în discuții care să ducă rapid la o rezoluție.

Schenker a declarat că Washingtonul a fost implicat în eforturile de a pune capăt acestei dispute la cel mai înalt nivel, inclusiv președintele Donald Trump și secretarul de stat Mike Pompeo.


Națiunile arabe care boicotează Qatarul au stabilit 13 cereri, inclusiv închiderea rețelei media Al Jazeera, închiderea unei baze militare turcești, retrogradarea legăturilor cu Iranul și tăierea legăturilor cu organizația Frația Musulmană.
Qatar a câștigat în iulie o hotărâre la Curtea Internațională de Justiție, prin care combate restricțiile spațiului aerian impuse de celelalte state arabe.


Președintele Donald Trump, care are relații strânse cu liderii saudiți și din Emirate, s-a alăturat inițial împotriva Qatarului, dar SUA au încercat de atunci să ușureze tensiunile. Washingtonul are o bază aeriană importantă în afară capitalei qatare, Doha.
Administrația Trump a intensificat diplomația în Golf în timp ce încearcă să-și prezinte realizările înainte de alegerile din noiembrie.


În ultimele săptămâni, SUA au mediat un acord prin care Emiratele Arabe Unite își normalizează formal relațiile cu Israelul și a lucrat separat cu Qatarul pentru a negocia cu talibanii din Afganistan.

SURSĂAl Jazeera