Mulțimi de tineri dintr-o zonă protestantă din capitala Irlandei de Nord, Belfast, au incendiat un autobuz deturnat și au atacat poliția cu pietre în cea mai recentă serie de focare nocturne de violență care au început săptămâna trecută.


Premierul britanic Boris Johnson a declarat că este “profund îngrijorat” de violențe, în cursul cărora au fost răniți zeci de ofițeri de poliție în ultimele zile, iar protestatarii au ars mașini și au aruncat cu bombe cu benzină asupra poliției.

Violența survine pe fondul nemulțumirii crescânde în rândul multora din comunitatea protestantă pro-britanică la noile bariere comerciale dintre Irlanda de Nord și restul Regatului Unit impuse prin acordul post-Brexit dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Partidul Democrat Unionist (DUP) – principalul partid protestant care sprijină rămânerea provinciei în Regatul Unit – a criticat, de asemenea, o decizie a poliției de a nu-i urmări penal pe naționaliștii irlandezi din partidul Sinn Fein – care dorește unirea provinciei cu Republica Irlanda – pentru participarea la o mare înmormântare anul trecut care a încălcat restricțiile COVID-19.

La rândul său, Sinn Fein a acuzat DUP că a stârnit tensiuni prin opoziția sa fermă față de noile aranjamente comerciale post-Brexit și prin apelul din ultimele zile ca șeful poliției din provincie să demisioneze.
Serviciul de Poliție din Irlanda de Nord a declarat că o parte a violențelor a fost influențată de “elemente criminale” care au ajutat la orchestrarea atacurilor.

Violența de miercuri a avut loc lângă Shankill Road, în vestul Belfastului, lângă un așa-numit “zid de pace” care desparte comunitatea protestantă de fieful naționalist separatist de pe Falls Road, unde s-au adunat și grupuri de tineri.

Zidurile și gardurile au fost construite între cele două comunități pentru a preveni ciocnirile pe timpul celor trei decenii de violență sectară din Irlanda de Nord, care au dus la moartea a peste 3500 de persoane și care s-au încheiat în mare parte cu un acord de pace din 1998.

“Sunt profund îngrijorat de scenele de violență din Irlanda de Nord”, a scris premierul Johnson într-o postare pe Twitter. “Modul de a rezolva diferențele este prin dialog, nu prin violență sau infracționalitate.”

Liderii celor mai mari partide politice din Irlanda de Nord, Sinn Fein și DUP, care guvernează împreună provincia, au condamnat ambele violențe, indicând în special deturnarea autobuzelor și atacul asupra unui fotoreporter al ziarului Belfast Telegraph.

“Aceste acțiuni nu reprezintă unionismul sau loialismul. Sunt o rușine pentru Irlanda de Nord ”, a scris liderul DUP, șefa executivului provincial, Arlene Foster, într-o postare pe Twitter, în care i-a descris pe rivalii Sinn Fein drept “adevărații infractori”.