Liderii UE au convenit să acorde Bosniei-Herțegovina statutul de candidat pentru aderarea la blocul comunitar, în ciuda situației politice din țară. Informația a fost confirmată de către Barend Leyts, un purtător de cuvânt al Consiliului Europei.

Miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre au căzut marți de acord cu privire la acordarea Bosniei-Herțegovina statutul de candidat oficial la aderare, a anunțat atunci Reuters. Recomandarea a fost recunoscută astăzi de către liderii europeni, la summitul Consiliului European.

Bosnia-Herțegovina se alătură Moldovei și Ucrainei, care au primit această calitate în iunie. Este de așteptat ca și Kosovo să-și depună în această săptămână candidatura de integrare în blocul comunitar. Este dificil de fixat un interval de timp la finalul căruia statele vor deveni membre oficiale, întrucât procesul este unul complex și de lungă durată.

Bosnia-Herțegovina a solicitat aderarea la UE încă din 2016, moment la care liderii din UE nu erau la fel de deschiși unei extinderi către est. Însă după izbucnirea războiului din Ucraina, extinderea a fost reconsiderată.