Brazilia. Jair Bolsonaro, actualul președinte de extremă dreapta, a pierdut alegerile prezidențiale

213

Brazilia. Jair Bolsonaro, a pierdut alegerile prezidențiale. Fost președinte până în 2010, Luis Inacio “Lula” da Silva, a revenit în politică pentru a-l învinge și îndepărta de la putere pe actualul președinte de extremă dreapta

După numărarea a 99,97% din voturi, Silva are un avans de două milioane de voturi, obținând 50,9%, iar Bolsonaro 49,10%. Președinte al țării între 2003 și 2010, Luis Inacio “Lula” da Silva, acum de 77 de ani, s-a întors în politică, după ce în 2018 fusese condamnat pentru spălare de bani și încarcerat, într-un proces ce ulterior s-a dovedit a fi fost trucat. Sentința sa de nouă ani a fost anulată în 2021 de Curtea Supremă de Justiție.

Adresându-se jurnaliștilor la un hotel din São Paulo, Lula a promis că va readuce coeziunea unei țări profund divizate: “Nimeni nu vrea să trăiască într-o stare constantă de război”, a spus el.

Acuzat și el înainte de 2018 de corupție, Jair Bolsonaro a anulat și ancheta împotriva sa după ce a devenit președinte, dar a redus și protecția pădurii amazoniene. A negat existența Covid și a îngreunat măsurile împotriva pandemiei, ceea ce a făcut ca Brazilia să înregistreze aproape 700 de mii de decese cauzate de Covid.

Joe Biden, Justin Trudeau, Emmanuel Macron și alți lideri occidentali i-au trimis imediat felicitări lui Lula da Silva, în condițiile unor temeri larg răspândite că Bolsonaro, care se bucură de sprijinul unor cercuri militare, ar putea refuza să accepte înfrângerea. În perioada premergătoare alegerilor, el a indicat că va contesta un eventual rezultat în urma căruia ar pierde președinția Braziliei. Deocamdată Bolsonaro nu a făcut nicio declarație.