Acasă Externe Brazilia: Suporterii lui Bolsonaro au atacat Parlamentul, Curtea Supremă și Palatul Prezidențial

Brazilia: Suporterii lui Bolsonaro au atacat Parlamentul, Curtea Supremă și Palatul Prezidențial

0
Brazilia: Suporterii lui Bolsonaro au atacat Parlamentul, Curtea Supremă și Palatul Prezidențial
Supporters of Brazilian former President Jair Bolsonaro clash with the police during a demonstration outside the Planalto Palace in Brasilia on January 8, 2023. - Brazilian police used tear gas Sunday to repel hundreds of supporters of far-right ex-president Jair Bolsonaro after they stormed onto Congress grounds one week after President Luis Inacio Lula da Silva's inauguration, an AFP photographer witnessed. (Photo by EVARISTO SA / AFP)

Brazilia: Suporterii lui Bolsonaro au atacat Parlamentul, Curtea Supremă și Palatul Prezidențial / Poliția a înfrânt insurecția după câteva ore de lupte / Protestatarii l-au acuzat pe președintele Lula da Silva de comunism, el i-a numit ”fasciști”

Mii de suporteri ai fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro au luat cu asalt duminică sediile celor mai importante instituții din Brasilia, capitala Braziliei: Curtea Supremă, Parlamentul și Administrația Prezidențială. Suporterii lui Bolsonaro au trecut de barajele poliției și au intrat în sediile instituțiilor, distrugând mobilier, aparatură tehnică și obiecte de patrimoniu. Ei au cerut ca președintele ”comunist” Lula da Silva să meargă la închisoare. După câteva ore de lupte, forțele de ordine au preluat controlul asupra celor trei instituții-cheie, situate în Piața celor Trei Puteri. Poliția a arestat zeci de participanți la revoltă.

Cele mai importante informații ale zilei:

Ora 00.51: Forțele de ordine au preluat controlul și asupra Parlamentului, anunță Globo News. În acest moment, controlul statului este restabilit în toate cele trei instituții-cheie vizate de insurgenți: Parlament, Administrația Prezidențială și Curtea Supremă.

Ora 00.20: Cel puțin 30 de persoane au fost arestate de forțele de ordine, potrivit O Globo

Ora 00.19: Valdemar Costa Neto, președintele partidului fostului președinte Jair Bolsonaro, a condamnat insurecția din Brasilia: „O rușine pentru noi toți”

Ora 00.00: Președintele Lula a decretat „Intervenție federală”, care constă în preluarea de către statul brazilian a comenzii forțelor de securitate, aflate de obicei sub responsabilitatea autorităților locale. Decretul plasează toate agențiile de aplicare a legii din țară sub controlul unei persoane numite de Lula, Ricardo Garcia Capelli, care răspunde direct în fața președintelui și poate angaja „orice instituție, civilă sau militară”, pentru a menține ordinea.

Ora 23.59: Președintele Lula a acuzat o parte a forțelor de ordine că au pactizat cu insurgenții, potrivit BBC. „A existat incompetență, rea voință sau rea credință din partea celor care se ocupă de siguranța publică. Nu este pentru prima dată. Veți vedea în imagini că polițiștii îi ghidează pe oameni pe drumul spre Piața celor Trei Puteri”, a declarat președintele.

„Vom afla cine sunt finanțatorii acestor vandali care au mers la Brasilia și vor plăti cu toții în fața legii”, a adăugat el.

Ora 23.57: Imagini cu contestatarii președintelui Lula da Silva care îl acuză că vrea să instaureze comunismul:

Ora 23.55: Opozanții președintelui Lula da Silva au blocat și un bulevard central din Sao Paulo, unul dintre marile orașe braziliene, dar primarul Ricardo Nunes a declarat pentru O Globo că Avenida 23 de Maio a fost eliberată după o acțiune a Poliției Militare și a Gărzii Civile Metropolitane

Ora 23.42: Guvernul Statelor Unite a condamnat invazia din Brasilia. Secretarul de stat american, Antony Blinken, și consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, au comentat pe Twitter.

„Statele Unite condamnă orice efort de subminare a democrației în Brazilia. Președintele Biden urmărește îndeaproape situația, iar sprijinul nostru pentru instituțiile democratice din Brazilia este de neclintit. Democrația braziliană nu va fi zdruncinată de violență”, a scris Sullivan.

Secretarul de stat american a declarat că SUA este alături de președintele Lula. „Condamnăm atacurile de astăzi asupra Președinției, asupra Congresului și asupra Curții Supreme Federale. Folosirea violenței pentru a ataca instituțiile democratice este întotdeauna inacceptabilă”, a scris Antony Bliken.

Ora 23.36: Președintele Lula da Silva i-a numit pe insurgenți ”fasciști fanatici” într-o declarație publică și a spus că ”acești fanatici au făcut ceva nemaivăzut în istoria țării”

Ora 23.35: Mulți dintre insurgenți îl numesc pe Lula da Silva ”comunist” și spun că locul său este la închisoare, potrivit BBC

Ora 23.31: Poliția a reluat controlul asupra sediilor Curții Supreme și Palatului Prezidențial, dar nu și asupra Congresului, transmite O Globo. Reporterii au auzit împușcături și explozii în sediul Curții Supreme. Mulți dintre suporterii lui Bolsonaro poartă haine de tip militar. Poliția încearcă să golească Piața celor Trei Puteri (amplasată în proximitatea celor trei instituții-cheie) și folosește gaze lacrimogene pentru a dispersa zona.

Persoanele reținute sunt duse la sediul Direcției de Poliție Specializată (DPE). Potrivit poliției civile, cel puțin trei persoane au fost arestate în temeiul articolului 359 din Codul penal, care prevede o pedeapsă de la patru la 12 ani de închisoare pentru cei care încearcă să răstoarne un guvern ales în mod legitim. Unul dintre deținuți avea deja un mandat de arestare în curs de executare.

Ora 23.29: Ce au făcut atacatorii în sediul Senatului:

Ora 23.28: Imagine cu distrugerile bolsonariștilor:

Ora 23.02: Cum arată sediul Curții Supreme și Parlamentul din Brasilia după atacul susținătorilor fostului președinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro:

Ora 22.59: Armata a anunțat că are deja 2.500 de soldați în așteptare pentru a acționa în capitala Brasilia dacă va fi solicitată. Armata poate acționa doar printr-un decret special semnat de către președintele republicii Lula da Silva, în urma unei cereri din partea guvernatorului.

Ora 22.55: Suporterii lui Bolsonaro au produs daune incalculabile la Curtea Supremă, transmite O Globo. Ei au distrus mai multe piese de patrimoniu, printre care busturile foștilor membri ai Curții. Operele de artă au fost făcute bucăți. Potrivit relatărilor de la fața locului, sala principală a STF este „complet distrusă”.

Ora 22.49: Cel puțin 5 persoane care au participat la asaltul asupra instituțiilor-cheie ale Braziliei au fost arestate, potrivit O Globo

Ora 22.47: Premierul spaniol Pedro Sánchez a condamnat invadarea sediilor celor trei puteri ale Braziliei și a cerut „revenirea imediată la normalitatea democratică”. De asemenea, Sánchez și-a declarat sprijinul pentru „instituțiile alese în mod liber și democratic de către poporul brazilian”.

Ora 22.43: Poliția militară trage cu gloanțe de cauciuc și bombe paralizante din elicoptere pentru a-i dispersa pe cei care au invadat Congresul, transmite O Globo. Elicopterele sunt folosite pentru a împiedica grupurile să încerce să se apropie de clădirile publice. Toate ferestrele de la primul etaj al Senatului au fost distruse de suporterii lui Bolsonaro, iar o parte dintre manifestanți au accesat deja etajul al doilea.

Deși poliția a recucerit rampa de acces la Congres, partea superioară a clădirii este încă ocupată. Polițiștii folosesc, de asemenea, gloanțe de cauciuc în zona Palatului Planalto. Gardul de protecție al Curții Supreme Federale au fost doborâte de manifestanți.

Ora 22.35: Fostul președinte Jair Bolsonaro nu a făcut nici o declarație până la acest moment

Ora 22.34: Guvernatorii celor 27 de state care compun Brazilia au anunțat că pun la dispoziție forțele militare ale statelor pentru a limita invazia suporterilor lui Bolsonaro în capitala Brasilia, potrivit O Globo. Într-un comunicat difuzat duminică, Forumul Național al Guvernatorilor, care reunește șefii executivi ai celor 27 de state ale federației, anunță că a pus la dispoziție forțele militare de stat pentru a ajuta la lupta împotriva protestatarilor bolsonariști care au promovat ”o lovitură de stat” în capitala Brasilia.

Ora 22.30: Președintele Luiz Inácio Lula da Silva a avut duminică seară o reuniune de urgență prin videoconferință cu miniștrii apărării, José Mucio Monteiro, justiției, Flavio Dino, și relațiilor instituționale, Alexandre Padilha, potrivit publicației O Globo. Conversația a avut loc în timp ce Lula se află în vizită la Araraquara, în statul São Paulo, unde au avut loc inundații devastatoare.

Președintele a mers în oraș pentru a inspecta pagubele provocate de ploile care s-au soldat cu șase morți. Președintele și-a întrerupt activitatea pentru a monitoriza demonstrațiile de lovitură de stat de la Brasilia. Împreună cu miniștrii, Lula discută măsuri pentru a face față invaziei sediilor celor trei puteri din capitala federală.

Ora 22.22: Imaginile postate pe Twitter arată distrugeri majore în sediul Curții Supreme a Braziliei ca urmare a asaltului suporterilor lui Bolsonaro:

Ora 22.10: Suporterii lui Bolsonaro au bătut polițiști, după cum se vede în imaginile postate pe Twitter:

Ora 22.08: Pe reţelele sociale pot fi văzute imagini cu birouri parlamentare deteriorate sau cu manifestanţi care stau în picioare pe scaunele din Senat. Pagubele par considerabile, în aceste clădiri care sunt comori ale arhitecturii moderne şi unde se află numeroase opere de artă, notează AFP, citată de Agerpres.

Articol inițial: Sute de susținători ai fostului președinte brazilian Jair Bolsonaro au invadat duminică Congresul, Curtea Supremă și Palatul prezidențial Planalto, transmite Le Figaro. Revolta are loc la aproximativ o săptămână de la învestirea președintelui Luiz Inacio Lula da Silva.

În prezent, președintele Lula nu se află la palat și nici una dintre cele două camere ale Congresului nu este în sesiune.

Susținătorii lui Bolsonaro – care a părăsit Brazilia și se află în prezent în Statele Unite – au campat de atunci în capitala Brasilia. Ministrul Justiției, Flavio Dino, a autorizat forțele armate să instaleze bariere și să păzească sâmbătă clădirea Congresului din cauza prezenței continue a susținătorilor pro-Bolsonaro.

Poliția braziliană a folosit duminică gaze lacrimogene pentru a încerca să respingă sute de susținători ai fostului președinte de dreapta Jair Bolsonaro care au invadat exteriorul Congresului din Brasilia, la o săptămână după învestirea președintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva.Ora

Zona din jurul congresului fusese izolată de autorități, dar susținătorii lui Bolsonare, care refuză să accepte alegerea lui Lula, au reușit să rupă cordoanele de securitate și câteva zeci dintre ei au reușit să urce pe rampa clădirii cu arhitectură modernă pentru a ocupa acoperișul.

Imaginile impresionante, care amintesc de invazia Capitoliului din Statele Unite, arată un val de oameni care se revarsă în Congres. Congresul găzduiește atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul într-o singură clădire.

Manifestanții au apărut pe acoperiș, dar și pe toate peluzele adiacente, inclusiv pe cea a palatului prezidențial din Planalto.

Jair Bolsonaro, care a fost învins la limită de Lula în turul doi al alegerilor prezidențiale din 30 octombrie, a părăsit Brazilia la sfârșitul anului și a mers în Statele Unite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.