În Marea Britanie, Boris Johnson anunță, citat de Le Monde, că în absența unui progres în negocierile Brexit e „gata să treacă la altceva începând de luna viitoare”, chiar fără un acord comun. The Times îl citează pe Johnson insistând că un „no-deal” cu UE poate fi de fapt un lucru bun. Ba chiar The Telegraph spune că Johnson mai dă Europei doar 38 de zile pentru a ajunge la un acord.

Negociatorul șef britanic pentru Brexit, David Frost, a spus la rândul său pentru Mail on SundayLondra nu se teme și „nici nu o să clipească” dacă nu se va ajunge la un acord. Marea Britanie nu va fi prima care va ceda negocierilor comerciale cu UE și nici nu renunță la Brexit fără un acord, a avertizat David Frost.

Marea Britanie a stabilit ca termen pentru încheierea unui acord de liber schimb cu UE până în 15 octombrie şi, dacă nu se va ajunge la un acord ambele părţi, ”să accepte şi să meargă mai departe”, a declarat luni premierul britanic Boris Johnson, transmite Reuters.

Discuţiile, care s-au blocat din cauza insistenţei Marii Britanii pentru o autonomie totală în privinţa ajutoarelor de stat şi a pescuitului, vor fi reluate marţi, la Londra. Johnson va spune că nu are rost să se gândească la termene după data de 15 octombrie.”Dacă nu vom cădea de acord până atunci, nu cred că va avea loc un acord de liber schimb între noi şi va trebui să acceptăm şi să mergem mai departe”, va spune Johnson, potrivit comentariilor publicate de biroul său, scrie News.ro. Dacă nu va fi convenit un acord, Marea Britanie va avea cu blocul comunitar o relaţie comercială de tipul celei cu Australia, care ar fi un ”rezultat bun”, va spune Johnson.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves le Drian, a declarat că este nevoie ca acordul comercial să fie încheiat urgent şi a dat vina pe atitudinea Marii Britanii.