Comisia pentru buget a Parlamentului European a aprobat, luni, o propunere de a elibera un total de 823 milioane de euro din Fondul de solidaritate al UE, care include un avans de 16,8 milioane de fonduri europene, către Spania pentru combaterea pandemiei de Covid-19. Din suma totală aprobată, șapte țări – Spania, Germania, Irlanda, Grecia, Croația, Ungaria și Portugalia – vor primi avansuri în valoare totală de 132,7 milioane de euro, ca răspuns la urgența gravă de sănătate provocată de pandemie, scrie Publico, citată de Rador.

Aceste șapte țări au solicitat avansuri, iar suma primită reprezintă, în principiu, 25% din contribuția totală. Mai exact, Spania va primi 16.844.420 de euro în avans dintr-un ajutor total de 67,38 milioane de euro.

În plus, Croația va primi 683,7 milioane pentru a atenua daunele cutremurului care a afectat capitala și împrejurimile sale în martie 2020, motiv pentru care o primă plată a fost deja eliberată în august. De asemenea, peste 7 milioane vor fi alocate pentru a ajuta Polonia în reconstrucția după inundații din provincia Voievodatul Podkarpackie, în iunie.

Fondul de solidaritate al Uniunii Europene (EUSF) a fost creat pentru a interveni în caz de catastrofe naturale grave și pentru a aduce solidaritatea europeană regiunilor afectate ale Europei. În cadrul Inițiativei de investiții pentru răspunsul la coronavirus (CRII), domeniul său de aplicare a fost extins în 2020 pentru a ajuta țările în lupta împotriva urgenței de sănătate.

În total, 19 țări ale UE (Austria, Belgia, Croația, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia, Portugalia, România, Slovenia și Spania) și trei țări în curs de aderare (Albania, Muntenegru și Serbia) au solicitat asistență pentru a face față crizei Covid.