Conducerea STB informează, printr-un comunicat, că mai multe vehicule din parcul STB sunt blocate de sindicaliști în depouri și cere scuze bucureștenilor. Pe de altă parte, într-o intervenție la Digi24, directorul companiei, Adrian Criț, a menționat că toate mijloacele de transport în comun sunt oprite, după ce o parte dintre acestea plecaseră, dar sindicaliștiii au făcut presiuni asupra șoferiilor și le-au întors în depou.

Criț a mai precizat că solicitare de creștere a salariului de bază cu 200 de lei (în condițiile în care salariul mediu brut în STB este de 7.000 de lei) reprezintă în realitate o majorare mai mare, pentru că sporurile, care se calculează ca procent din salariul de bază, cresc și ele, iar impactul la nivelul companiei ajunge la 100 de milioane de lei. În același timp, Criț a vorbit și de un interes personal al liderului de sindicat, care ar face presiuni asupra conducerii pentru încheierea unui contract cu o clinică medicală la care ar fi acționar.

Comunicatul STB

“Ca urmare a protestului ilegal al unor salariați din cadrul STB SA la îndemnul reprezentanților Sindicatului Reprezentativ, călătorii din zona metropolitană se găsesc în imposibilitatea de a utiliza pe durata grevei titlurile de călătorie achiziționate, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri și autobaze.

Menționăm faptul că întreruperea lucrului este o acțiune ilegală și nu se vor plăti orele nelucrate salariaților implicați. De asemenea, STB SA se va adresa instanței pentru a declara greva ilegală și pentru recuperarea prejudiciului.

Pentru a asigura continuitatea serviciului public de transport, făra a afecta călătorii în deplasările lor, STB SA a transmis o solicitare către TPBI, pentru ca în conformitate cu Contractul de delegare, să dispună, în măsura posibilităților, înlocuirea vehiculelor STB SA care nu sunt prezente pe linii conform programării, cu altele disponibile la ceilalți operatori de transport din zona metropolitană.

Pe această cale, ne cerem scuze pentru inconveniențele create și asigurăm bucureștenii că STB SA depune toate eforturile legale pentru a relua activitatea conform graficului de transport.”

Primarul Capitalei, despre greva de la STB: Nu este una spontană, ci una politică, orchestrată de liderul de sindicat, care este și consilier municipal PSD.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a susținut declarații de presă, la câteva ore de la declanșarea grevei STB.

Principalele declarații:

  • Are loc o nouă grevă la STB, o acțiune foarte gravă care afectează mulți bucureșteni de toate categoriile, copii care trebuie să meargă la școală, oameni în vârstă. Este o grevă ilegală. Suntem în stare de alertă și în stare de alertă nu se fac greve. Și dacă n-ar fi stare de alertă, tot există obligația legală ca pentru transportul public să fie asigurată o activitate de o treime.
  • Acțiunea în instanță este scrisă, depusă la Tribunalul București, de către STB, prin care solicită judecătorilor să declare ilegală greva și să se reia lucrul.
  • Nu este o grevă spontană, așa cum se afirmă, ci orchestrată de Sindicatul Reprezentativ. Avem dovezi în acest sens și avem scrise deja plângerile împotriva liderilor sindicali. Este o grevă politică, de care este responsabil domnul Petrariu, consilier municipal PSD și lider sindical.
  • Fac apel la șoferi să înțeleagă gravitatea acțiunilor lor, pentru că afectează viața a mii de bucureșteni. Le transmit șoferilor că sunt deschis la un dialog cu ei, îi aștept la discuții.
  • Metrorex a suplimentat numărul de trenuri, jandarmeria și poliția i-au informat pe oameni despre această grevă.
  • Despre STB, pot spune că am făcut toate eforturile pentru această societate și pentru a evita falimentul. Nu vom renunța la a face acest lucru. Nu vom renunța la controlul pe care contractul ni-l permite să-l facem. Vom continua acele controale pentru ca mașinile să plece la timp din stații, ca bucureștenii să nu fie afectați. Vom continua activitățile de eficientizare în interiorul STB.
  • Ieri a fost un protest și tot ieri a fost o discuție între sindicat și membrii consiliului de administrație la sediul STB. Au venit și au cerut autorizație pentru organizarea protestului și în comisia de ordine publică am avut un dialog, aveau informații incorecte. Nu e totul perfect în STB, dar facem tot efortul ca activitatea să continue.