Guvernul reformist bulgar condus de premierul Kiril Petkov a căzut, miercuri, după prima moțiune de cenzură reușită din istoria recentă a Bulgariei, relatează novinite.com. Bulgaria se află, așadar, în plină criză politică, după ce coaliția guvernamentală s-a destrămat.

Trebuie spus că Guvernul lui Petkov este răsturnat la vot în Parlament la o distanță de numai 6 luni de când partidul său, „Noi continuăm schimbarea”, a ajuns la putere.

Petkov a fost ales pe baza promisiunilor sale de a eradica corupția și de a introduce reforme în țara considerată cea mai săracă din Uniunea Europeană.

Moțiunea de cezură a fost inițiată de GERB, partidul condus de fostul premier Boiko Borisov, care este una dintre țintele campaniei anticorupție. Argumentul celui mai mare grup de opoziție a fost „eșecul guvernului în politica financiară a țării”.

Ce urmează, potrivit informațiilor transmise de novinite.com

„Guvernul este acum pregătit să demisioneze. Președintele trebuie să înceapă consultările cu partidele din Adunarea Națională. Urmează prezentarea primului mandat de anchetă pentru cea mai mare forță politică – „Noi continuăm schimbarea”. Aceștia au la dispoziție 7 zile pentru a aduna o majoritate. În cazul în care mandatul este returnat, șeful statului nu are din nou un termen stabilit pentru consultări. Cel de-al doilea partid care va primi un mandat – în acest caz GERB, va avea, de asemenea, 7 zile. Dacă vor returna mandatul, președintele Radev va avea la dispoziție 7 zile pentru a alege cel de-al treilea partid pentru a încerca să formeze un cabinet. Când posibilitățile sunt epuizate, se numește un guvern interimar. Până atunci, guvernul demisionar va conduce țara. Având în vedere procedurile, experții estimează că alegerile anticipate ar putea avea loc cel mai devreme în luna august, dar, din cauza sezonului de vacanțe, se așteaptă ca votul să fie programat pentru septembrie sau octombrie”.

Sursa foto: European Council