Acasă Externe Bulgaria renunță la vaccinarea anti-COVID în etape și imunizează pe cine dorește

Bulgaria renunță la vaccinarea anti-COVID în etape și imunizează pe cine dorește

0
Bulgaria renunță la vaccinarea anti-COVID în etape și imunizează pe cine dorește

Decizia a fost luată vineri, de premierul Boiko Borisov după ce doar 10% dintre persoanele care au cerut să fie vaccinate anti-COVID, conform etapei în care se regăseau, s-au prezentat la data programării. Surprinzător, după ce s-a renunțat la strategia de vaccinare în etape, numărul celor care s-au vaccinat a crescut semnificativ, relatează luni agențiile EFE și DPA, citate de Agerpres.

După anunțul făcut de premierul bulgar că centrele de vaccinare sunt deschise pentru toată lumea, circa 33.000 de persoane au fost vaccinate în Bulgaria în ultimele trei zile, faţă de 90.000 în cele şapte săptămâni anterioare. Țara a ajuns acum la un procent de circa 1,7% din populaţie vaccinată, care rămâne cel mai mic din Europa. Bulgaria se afla în fazele a treia şi a patra a procesului de vaccinare, înainte de a schimba strategia. De altfel, se puteau vaccina persoanele cu vârste de peste 65 de ani, angajaţii din domeniul securităţii şi cei din sectoarele esenţiale. Sondajele arătau că aproximativ jumătate dintre bulgari nu voiau să se vaccineze anti-COVID, iar alţi circa 23% erau nehotărâți.

Pe de altă parte, Bulgaria a decis să folosească toate dozele de vaccin disponibile, fără să mai facă rezerve pentru rapel, întrucât anticipează o creştere a livrărilor de vaccin în luna martie. Cea mai mare cantitate de vaccin comandată de guvernul bulgar este din cel produs de AstraZeneca, 4,5 milioane de doze, faţă de 3 milioane de doze Pfizer/BioNTech şi 460.000 Moderna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.