Bulgaria, una dintre primele țări afectate de o întrerupere a livrărilor de gaze rusești în aprilie, a declarat luni că este pregătită să reia negocierile cu gigantul Gazprom de teama unei penurii în această iarnă, potrivit Le Figaro. Țara balcanică, care până acum a fost puternic dependentă de Moscova pentru energie, a refuzat să plătească în ruble și a luat o serie de inițiative pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare.

Dar premierul pro-european Kiril Petkov a fost răsturnat în iunie printr-un vot de neîncredere, iar cabinetul interimar înființat în urma acestuia a cerut „mai multă moderație” față de Rusia, de care Bulgaria este apropiată din punct de vedere istoric. „Negocierile cu Gazprom Export pentru reluarea livrărilor în cadrul actualului contract, care expiră la sfârșitul lunii decembrie, „sunt acum inevitabile”, a declarat ministrul Energiei, Rosen Hristov, într-o conferință de presă.

Aceasta este singura soluție pentru a obține un tarif acceptabil pentru companii, a explicat el, după ce a convocat patronatele și sindicatele pentru a susține această schimbare de strategie. „Negocierile cu Gazprom vor fi dificile”, a avertizat oficialul, subliniind că rezultatul va depinde de guvernul care va ieși de la urne la începutul lunii octombrie. Ca răspuns la sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în urma ofensivei Rusiei în Ucraina, președintele Vladimir Putin a cerut ca cumpărătorii de gaz rusesc din țările „neprietenoase” să plătească în ruble din conturile din Rusia, în caz contrar riscând să fie privați de livrări.

Celor care nu s-au conformat li s-au tăiat robinetele de gaz: pe lângă Bulgaria, acesta a fost cazul Poloniei, Danemarcei, Finlandei, Olandei și Letoniei. Pentru ceilalți, fluxurile către Europa sunt în scădere: în iulie, acestea au scăzut cu aproximativ 70% față de anul trecut. Respingând orice alt recurs la Gazprom, Kiril Petkov a accelerat construcția unei noi conducte de interconectare cu Grecia vecină, care să primească gaz azer începând cu luna octombrie. De asemenea, a negociat livrări de gaz natural lichefiat (GNL) din SUA. Dar aceste eforturi nu sunt suficiente, potrivit noului guvern. Livrările sunt garantate doar pentru septembrie și doar parțial pentru octombrie, a declarat luni Rossen Hristov pentru a justifica decizia de a relua contactele cu Gazprom.