Bursele din Europa, Asia și SUA au înregistrat scăderi generalizate pe fondul temerii privind apariția unui val inflaționist, care ar diminua valoarea activelor deținute de investitori. Scăderea principalilor indici bursieri a început luni seara, la Bursa din New York, și a continuat marți pe piețele financiare din Asia și Europa. Acțiunile principalelor companii de tehnologie au fost afectate de scăderea generalizată.

Informațiile care au determinat scăderea principalilor indici sunt legate de creșterea prețurilor în SUA și China, primele două economii globale. În China, indicele prețurilor de consum (IPC) a crescut în aprilie cu 0.9% față de aprilie 2020, potrivit statisticii oficiale prezentate de publicația italiană Il Sole 24 Ore. În martie, IPC – un indicator al inflației – crescuse cu doar 0,4% față de anul precedent.

Aceleași date oficiale arată că rata anuală de creștere a indicelui prețurilor de consum înregistrată în martie a fost de 6,8%, cel mai înalt nivel din ultimii trei ani.