Acasă Economie Călători români, bulgari sau francezi, vânați și reținuți pe aeroporturile din Londra

Călători români, bulgari sau francezi, vânați și reținuți pe aeroporturile din Londra

0
Călători români, bulgari sau francezi, vânați și reținuți pe aeroporturile din Londra
LONDON, ENGLAND - JUNE 01: A sign indicates that Heathrow Terminal 3 building is closed to passengers as it is set aside for red list arrivals at Heathrow Airport on June 1, 2021 in London, England. Heathrow's Terminal 3 will now be reserved for direct arrivals from countries on the British government's "red list," from which travelers are subject to a 10-day hotel quarantine. Previously, there was concern about "red list" arrivals queueing in Heathrow terminals alongside travelers from countries with a lower Covid-19 risk profile. (Photo by Chris J Ratcliffe/Getty Images)

Zeci de români, polonezi, italieni, francezi, spanioli sau bulgari au fost trimiși acasă, după ce au fost închiși în Londra pentru că nu au prezentat la vamă o viză de muncă.

Această viză este obligatorie după Brexit, scrie Liberation.  

„M-am simțit ca un criminal, deși nu greșisem nimic”. Marta Lomartire este încă plină de furie și nu înțelege cum a fost posibil să treacă printr-o asemenea experiență într-o țară civilizată, la Londra.

Pe 17 aprilie, tânăra de 24 de ani din Italia urma să se alăture unor membri ai familiei sale, care locuiesc, în Anglia, pentru a avea grijă de cei trei copii ai lor și pentru a învăța engleza.

Dar la Aeroportul Heathrow, unde Marta Lomartire a aterizat la 19:00, în acea zi, nimic nu s-a desfășurat așa cum fusese planificat, scrie publicația franceză Le Monde.

Serviciul vamal britanic i-a refuzat intrarea în Regatul Unit. Motivul invocat: un document în care verii ei detaliază că vine ca lucrător în sistem „au pair”. „Am crezut că scrisoarea va fi folositoare pentru a justifica un motiv serios pentru călătorie în această perioadă a Covidului”, a spus jurnaliștilor francezi Marta, cel care locuiește în regiunea turistică Puglia, în sud-estul Italiei.

„Dimpotrivă, imediat ce au citit-o, m-au întrebat imediat dacă îi cunosc cu adevărat pe acești oameni … „

După Brexit, de la începutul acestui an, orice european care vrea să muncească în Marea Britanie este obligat să dețină o viză de angajat înainte de a intra în țară.

Liberation scrie că reacția vameșilor britanici are la bază suspiciunea că mulți dintre cei care intră în țară în această perioadă – care are în continuare obligatorie carantina de 10 zile pentru toți călătorii, indiferent dacă sunt vaccinați – invocă diverse motive pentru a acoperi că de fapt vin să muncească.

Marta Lomartire nu a prezentat o viză de lucru, așa că i s-au confiscat imediat toate lucrurile personale. După ce a fost percheziționată de mai multe ori, a fost apoi dusă la un birou.

„M-au fotografiat și mi-au luat amprentele. De acolo, am știut că ceva nu este în regulă „, a spus tânăra,  traumatizată încă de incident.

A așteptat într-o cameră, sub supraveghere, până la ora 4 dimineața, înainte de a fi transferată la centrul de detenție Colnbrook, situat la câteva minute de Aeroportul Heathrow din vestul Londrei. A petrecut restul nopții și o parte a zilei următoare în acest loc auster, „înconjurată de sârmă ghimpată și cu bare pe ferestre”, înainte de a lua un zbor înapoi în Italia în seara următoare.

„Nu-mi doresc nimănui ce mi s-a întâmplat, a fost groaznic. Eu și familia mea suntem încă în stare de șoc”, a povestit ea jurnaliștilor francezi.

„Nimeni nu mi-a explicat ce avea să se întâmple”


Această experiență dureroasă a fost experimentată de câteva alte zeci de europeni de la începutul anului. Doi spanioli din Valencia și Bilbao au depus mărturie în The Guardian. Au fost arestați pe aeroportul Gatwick, în sudul Londrei, pe 2-3 mai.

María, al cărei scop era să-și caute un loc de muncă în Marea Britanie, a petrecut trei nopți în centrul de detenție pentru imigranți Yarl’s Wood, situat la 160 de kilometri nord de Londra, înainte de a se putea întoarce acasă.

„Cel mai rău este că nimeni nu mi-a spus ce avea să se întâmple. Mi s-a luat libertatea și nu mi s-a dat niciun sfat juridic ”, a explicat ea.

De îndată ce a coborât din avion la Aeroportul Gatwick, Eugenia, în vârstă de 24 de ani, a fost transferată de serviciile de imigrare în același centru cu María, unde a dormit o noapte cu alte zeci de persoane.

Dintre acestea, alți doi spanioli, care nu au fost primiți în Marea Britanie în ciuda dovezilor unui viitor interviu de angajare (potrivit Ministerului de Interne britanic, acest document permite totuși intrarea pe pământ britanic), și o franceză, care venea pentru un stagiu.

„Nu știam că trebuie să ai deja un loc de muncă. Am crezut că poți veni mai întâi să cauți un loc de muncă și apoi să te întorci cu viză ”, a explicat Eugenia.

În fața furiei din ce în ce mai mari, Ministerul de Interne britanic a fost forțat pe 12 mai să emită noi linii directoare. 

Acum, călătorii nu vor mai fi reținuți, ci vor putea plăti o cauțiune.  Dar alte relatări publicate în presa britanică în ultimele săptămâni dezvăluie încă rigiditatea extremă – și nouă – a funcționarilor vamali.

Potrivit datelor oferite de Ministerul de Interne britanic, întoarcerile forțate au explodat într-un an, de la 493 în primul trimestru al anului 2020 la 3.294 în 2021 în aceeași perioadă, chiar dacă majoritatea acestora nu trec prin detenție.

O consecință concretă a Brexitului și a sfârșitului liberei circulații la 1 ianuarie 2021.

Liberation arată că anumite naționalități, precum românii, bulgarii sau polonezii, care se numără printre principalii migranți din Marea Britanie, sunt mai preocupați de aceste măsuri, pentru că simt vânați în special de autorități.

Expulzările sunt în creștere, în special din cauza legislației vagi adoptate recent pe această temă și a faptul că majoritatea celor care sosesc în Marea Britanie nu știu de noile condiții. 

Liberation arată că alți europeni au fost reținuți timp îndelungat la vamă, în ciuda prezentării documentelor corecte.

„Cea mai mare provocare va fi după 30 iunie, care este ultima zi pentru a solicita «statutul prestabilit», care oferă acces la drepturile de ședere, sănătate și muncă europenilor care au locuit mai mult de șase luni în Regat.

În acest moment, nu este nimic planificat pentru cei care ratează să obțină documentul. Este destul de îngrijorător.”

În aprilie, 5,4 milioane de cetățeni europeni și-au înregistrat cererile. Delegația Uniunii Europene în Regatul Unit îi îndeamnă pe cei care încă nu au făcut acest lucru să se grăbească: „Un număr mare de cereri sunt încă în așteptare. Au mai rămas doar treizeci de zile. Cetățenii UE: aplicați acum „, a îndemnat João Vale de Almeida, ambasadorul său la Londra, la 1 iunie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.