Aeroportul Heathrow din Londra, cel mai mare din Regatul Unit și unul dintre cele mai mari din Europa, declară că cozile lungi cauzate de controalele Covid extinse la aeroport devin “de nesuportat”. Chris Garton, un reprezentant al aeroportului Heathrow, a declarat parlamentarilor din comitetul pentru transporturi că unii călători se confruntă cu așteptări de până la șase ore.

Poliția a trebuit să intervină de mai multe ori, deoarece pasagerii nu sunt dispuși să aștepte atâtea ore, a adăugat el. Călătoriile în străinătate sunt permise numai din anumite motive în acest moment.

Chris Garton a spus că toți pasagerii, indiferent de naționalitate, trebuiau să fie verificați cu atenție înainte de a pleca sau de a intra în Marea Britanie pentru a se asigura că respectă legislația Coronavirus intrată în vigoare pe 29 martie.

Cu toate acestea, el a spus că cozile vor deveni o problemă “mult mai mare” dacă regulile privind călătoriile în străinătate vor fi relaxate pe 17 mai, așa cum planifică guvernul.

În prezent, el a spus că aproximativ 10-15.000 de persoane ajung zilnic la aeroport și “cu siguranță mai mult de jumătate au întârzieri de peste 2-3 ore în fiecare zi și uneori până la șase ore”.

El a spus că sistemul actual este o “povară extraordinară pentru poliția de frontieră” și că Ministerul de Interne nu a pus la dispoziție suficienți ofițeri.

Am dori să vedem mai multe resurse la frontieră„, le-a spus el parlamentarilor. El a spus că menținerea distanțării sociale este dificilă, deoarece aeroportul nu a fost construit pentru a „avea atât de mulți oameni reținuți” la cozi.

Purtătorul de cuvânt oficial al prim ministrului Boris Johnson a justificat cozile, spunând că Poliția de Frontieră „efectuează verificări amănunțite ale fiecărui pasager care sosește”, ceea ce este „o abordare la care publicul se așteaptă”, într-o declarație citată de cotidianul The Sun.

El a adăugat că guvernul se va asigura că există „suficiente măsuri  și resurse disponibile” atunci când se vor relua călătoriile internaționale de agrement.