Un călugăr ortodox rus, care a negat existența COVID-19, a fost încarcerat pentru instigare la sinucidere.

Părintele Serghei a fost arestat în decembrie 2020 după ce a ținut predici care îi îndemnau pe credincioși să “moară pentru Rusia”.

El a fost condamnat marți pentru incitare la acțiuni sinucigașe, încălcarea libertății de conștiință și efectuarea de demersuri nepermise.

Tribunalul din Moscova l-a condamnat pe călugărul rebel la trei ani și jumătate de închisoare.

Părintele Serghei – care a criticat în mod regulat Kremlinul – a respins acuzațiile, iar avocații săi au declarat că vor face apel la verdict.

Bărbatul de 66 de ani a negat întotdeauna existența noului coronavirus și a condamnat eforturile guvernului rus de a opri răspândirea virusului.

Părintele Serghei este, de asemenea, cunoscut pentru că a răspândit teorii ale conspirației dezmințite despre COVID-19 și pentru că a afirmat în mod fals că vaccinurile împotriva coronavirusului erau în curs de dezvoltare ca parte a unui presupus complot global pentru a controla oamenii prin intermediul microcipurilor.

Călugărul și-a îndemnat adepții să nu respecte restricțiile de izolare în timp ce s-a baricadat la o mănăstire de lângă Ekaterinburg împreună cu zeci de susținători.

El a fost arestat anul trecut la mănăstire după o operațiune specială desfășurată pe timp de noapte de către poliția antirevoltă și forțele de securitate.

Biserica Ortodoxă Rusă i-a retras părintelui Serghei rangul de stareț pentru încălcarea regulilor monahale și, ulterior, l-a excomunicat, însă acesta a respins hotărârile și a ignorat somațiile anchetatorilor de poliție.

Confruntându-se cu o rezistență dură din partea a sute de susținători ai săi, oficialii bisericii și autoritățile locale au părut reticenți în a-l evacua timp de luni de zile.

Părintele Serghei – născut Nikolai Romanov – a servit anterior ca ofițer de poliție sovietic, dar a fost ulterior condamnat la 13 ani de închisoare pentru crimă, jaf și agresiune. După eliberare, s-a alăturat unei școli bisericești și mai târziu a devenit călugăr.