Serie de biserici catolice incendiate în Canada, după ce rămășițele a aproape o mie de copii au fost descoperite, recent, la două foste școli rezidențiale, destinată elevilor indigeni.

La câteva zile după ce două biserici catolice au fost distruse de un incendiu în provincia Briitish Columbia, alte două biserici catolice au fost arse în interiorul provinciei sâmbătă dimineață, anunță presa locală.

Incidentul vine la câteva zile după 751 de morminte nemarcate au fost descoperite în zona unei foste școli rezidențiale pentru copii indigeni din provincia canadiană Saskatchewan, a doua astfel de descoperire aici în mai puțin de o lună.
Descoperirea a avut loc la mai puțin de o lună după ce mai fuseseră găsite rămășițele a 215 de copii, unii cu vârsta de până la trei ani lângă orașul canadian Kamloops.

În urma descoperirii mormintelor, a fost deschisă o anchetă privind circumstanțele și responsabilitatea acestor decese.

Luna trecută, identificarea rămăşiţelor a 215 de copii pe terenul unei alte instituţii de acelaşi fel a provocat o undă de şoc în Canada, ilustrând calvarul suferit de decenii de copii indigeni în şcolile conduse de Biserica Catolică.

Descoperirea mormintelor a reaprins trauma suferită de aproximativ 150.000 de copii nativi americani, metişi şi inuiţi, separaţi de familiile lor, limbă şi cultură şi înscrişi cu forţa până în anii 1990 în 139 din aceste şcoli rezidenţiale din întreaga ţară.

Mulţi dintre ei au fost maltrataţi sau supuşi la abuzuri sexuale şi peste 4.000 au murit în aceste şcoli, potrivit unei comisii de anchetă, care s-a referit la un adevărat „genocid cultural” comis în Canada.

În cadrul sistemului școlar canadian pentru copiii indigeni din secolul al XIX-lea, cel puțin 150.000 de elevi au fost separați cu forța de familiile lor și închiși în școlile rezidențiale. Se estimează că până la 6.000 de copii ar fi putut muri în astfel de școli.

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că i-a cerut Papei Francisc să vină în Canada și să-și ceară scuze pentru rolul pe care Biserica Catolică le-a avut în atrocitățile comise împotriva copiilor indigeni în cadrul sistemului de școli rezidențiale din această țară, după ce aproape 1.000 de cadavre au fost descoperite în gropi comune pe locurile în care se aflau acele unități de învățământ, relata, ieri, agenția Reuters.

„Am vorbit personal cu sanctitatea sa, Papa Francisc, și am accentuat nu doar cât de important este ca el să își ceară iertare, ci să își ceară iertare canadienilor indigeni chiar pe teritoriu canadian”, a spus Trudeau într-o conferință de presă la Ottawa.