Cancelarul austriac Karl Nehammer se va întâlni luni cu Vladimir Putin, după ce sâmbătă a fost oaspetele președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

El va merge la Moscova „în concertare cu Berlinul şi Bruxellesul, informându-l despre aceasta pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski”, pentru a încuraja dialogul între Ucraina şi Rusia, a precizat purtătorul de cuvânt.

Deplasarea prevăzută la Moscova urmează după vizita pe care Nehammer a făcut-o sâmbătă la Kiev, în care s-a întâlnit cu Zelenski.

Duminică, el le-a declarat jurnaliştilor că are „intenţia de a face totul pentru a fi luate măsuri în favoarea păcii”, recunoscând însă că şansele de reuşită sunt mici.

Călătoria la Moscova este „o misiune cu risc”, dar o „fereastră de dialog” a apărut, a afirmat el, opinând că „diplomaţia personală” este de actualitate.

Nehammer a mai arătat că se află la originea acestei iniţiative şi că a organizat deplasarea în timpul vizitei sale în Ucraina.

El intenţionează să evoce la Kremlin „crimele de război” de la Bucea, unde s-a deplasat personal, la fel ca alţi responsabili occidentali.

Austria este membră a Uniunii Europene, dar nu şi a NATO. Viena a denunţat invazia în Ucraina şi şi-a declarat solidaritatea cu Kievul, iar în această săptămână a expulzat patru diplomaţi ruşi.