Acasă Featured A doua stire pagina principal Candidatul conservator șiit Ebrahim Raisi, cleric musulman intransigent, câștigă detașat alegerile prezidențiale din Iran

Candidatul conservator șiit Ebrahim Raisi, cleric musulman intransigent, câștigă detașat alegerile prezidențiale din Iran

0
Candidatul conservator șiit Ebrahim Raisi, cleric musulman intransigent, câștigă detașat alegerile prezidențiale din Iran

Clericul musulman șiit Ebrahim Raisi, președintele Curții Supreme, a câștigat detașat alegerile prezidențiale din Iran, având un avans considerabil față de ceilalți candidați, după numărarea a peste 90% din voturi.

Raisi, în vârstă de 60 de ani, a primit peste 17,8 milioane din cele 28,6 milioane de voturi care au fost numărate, sau 62%, a declarat ministerul de interne de la Teheran, pe baza rezultatelor preliminare.

Mohsen Rezaei, fost comandant-șef al Corpului Garda Revoluționară Islamică, a primit mai mult de 3,3 milioane de voturi, urmat de fostul șef al băncii centrale Abdolnaser Hemmati, singurul moderat din cursă, cu 2,4 milioane de voturi, și de parlamentarul conservator Amir Hossein Ghazizadeh Hashemi cu mai mult de un milion de voturi.

Noul președinte va prelua funcția în august, pe fondul încercărilor Iranului de a salva acordul nuclear cu puterile pe plan mondial pentru a putea să se elibereze de sancțiunile SUA care provocat o recesiune economică bruscă. Diplomații iranieni au fost angajați în discuții pentru a reînvia acordul în capitala Austriei, Viena.

Președintele în funcție Hassan Rouhani s-a întâlnit sâmbătă cu virtualul său succesor în funcție pe care l-a felicitat pentru alegere.

Raisi este văzut ca un cleric intransigent, care în anii 1980 în calitate de procuror a trimis în judecată și a obținut condamnarea la moarte a numeroși oponenți ai regimului islamist instaurat în 1980. El este văzut ca un posibil succesor al lui Ali Khamenei în funcția de lider suprem al Iranului.

Rouhani, în vârstă de 72 de ani, părăsește funcția în august după ce a îndeplinit cele două mandate consecutive de patru ani permise de Constituție. Cea mai mare realizare a sa a fost acordul nuclear din 2015 cu puterile mondiale în temeiul căruia Iranul a acceptat să-și limiteze programul nuclear în schimbul ameliorării sancțiunilor.

Însă fostul președinte american Donald Trump s-a retras din acord în 2018 și a impus noi sancțiuni, ceea ce a redus vânzările de petrol ale Iranului, provocând o recesiune severă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.