La puțină vreme după ce un raport publicat de niște cercetători din Hong Kong arată că un bărbat s-a reinfectat cu noul coronavirus la patru luni și jumătate de la prima contaminare, alți doi pacienți, unul din Olanda și celălalt din Belgia, au fost descoperiți ca fiind reinfectați cu noul coronavirus.

Informațiile privind cei doi pacienți vin de la doi experți virusologi, Marion Koopmans, din Olanda și Marc van Ranst, din Belgia, relatează Reuters. Conform lui Marion Koopmans pacientul olandez este o persoană în vârstă care avea și sistemul imunitar slăbit. De cealaltă parte, pacientul belgian a prezentat simptome ușoare, „însă acest caz nu este o veste bună”, spune Marc van Ranst, specialistul belgian.

Anticorpii dezvoltaţi de pacientul belgian în timpul primei sale expuneri la noul coronavirus nu au fost suficienţi pentru a preveni o a doua infectare a organismului său, cauzată de o variantă uşor diferită a virusului, iar deocamdată nu este foarte clar dacă astfel de cazuri sunt rare sau dacă există „mulţi alţi oameni care trec printr-o reinfectare după şase sau şapte luni”, a mai precizat van Ranst.

Si în cazul pacientului din Hong Kong, folosind secvențierea genomică, cercetătorii au descoperit că la a doua infectare, virusul este „în mod clar diferit” și că nu este vorba de o simplă continuare a infectării precedente sau o reapariție a ei.

Cercetătorii au până acum dovezi că persoanele infectate care se vindecă dezvoltă imunitate, iar acest lucru îi protejează împotriva unei eventuale reinfectări. Nu este, însă, foarte clar cât de mult durează această imunitate sau cât de puternică este ea. Alte coronavirusuri, precum cel care produce răceala banală, au capacitate de reinfectare, așa că nu este neapărat surprinzător faptul că noul coronavirus poate să reinfecteze oameni.

Organizația Mondială a Sănătății spune, însă, că este important să nu tragem concluzii pe baza unui singur caz din circa 23 de milioane în toată lumea. Lucrarea academică în care este detaliat cazul nu a fost încă publicată, iar unele aspecte ale lui nu sunt încă clarificate.