Hong Kong. Cea mai importantă publicație pro-democrație, Apple Daily, și-a anunțat închiderea. Recent, redactorul-șef și cinci persoane din conducere au fost arestate, iar 2,3 milioane de dolari din conturile ziarului au fost blocate.

Ziarul, pentru care lucrau în jur de 600 de jurnaliști, a anunțat că își va închide atât ediția tipărită, cât și cea digitală, de sâmbătă. Poliția din Hong Kong a arestat miercuri un alt jurnalist al Apple Daily, acuzat că “a conspirat cu o țară străină”. Acest ultim asalt asupra ziarului a avut loc după ce poliția a înghețat activele și a arestat alți cinci directori săptămâna trecută, împreună cu redactorul-șef, aceștia fiind acuzați că prin articolele publicate pun în pericol securitatea națională.

Apple Daily și-a închis deja știrile financiare, serviciile în limba engleză și difuzarea online pe timp de noapte, iar mai mulți angajați au demisionat, după ce ziarul a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari din partea guvernului chinez. Problemele au început încă de când proprietarul, un critic al Beijingului, Jimmy Lai, a fost arestat anul trecut în temeiul legii securității naționale. Lai execută deja o pedeapsă cu închisoarea pentru participarea la adunări neautorizate.

Organizațiile media și guvernele occidentale au criticat acțiunile guvernului chinez și și-au exprimat îngrijorarea cu privire la libertatea presei și la alte drepturi care sunt constant încălcate în Hong Kong.