Proiectul de extindere a Iulius Mall ar putea fi aprobat în această toamnă de către Consiliul Local (CL). Investiția prevede construirea celei mai înalte clădiri din Iași: un regim cu 26 de etaje și o înălțime maximă de 120 metri.

Planul urbanistic zonal (PUZ) poate fi aprobat într-o ședință următoare, posibil chiar în luna septembrie, întrucât Primăria a publicat proiectul de hotărâre care va intra în plenul CL, ultimul pas procedural înainte ca PUZ-ul să fie dezbătut de către consilierii locali.

„Propunerea de proiect este în stadiul de obținere a avizelor necesare. Este o etapă inițială de reglementare a parametrilor de construire posibili, prin Plan Urbanistic Zonal, urmând ca definitivarea conceptului de proiect să se realizeze împreună cu partenerii noștri de la Universitatea Tehnică <<Gheorghe Asachi>> din Iași”, se arată într-un răspuns al companiei IULIUS pentru „Ziarul de Iași”.

Proiectul este unul mai vechi: a fost inițiat în urmă cu aproape cinci ani, atunci când au apărut și primele informații despre planurile investiționale ale Iulius, fiind organizată și o dezbatere publică în acest sens.

 Aceasta este randarea din 2019 a extinderii propuse de IULIUS – la momentul autorizării, complexul ar putea arăta altfel din punct de vedere arhitectural

„Compania IULIUS dorește continuarea planurilor de dezvoltare în Iași, inclusiv prin extinderea Iulius Mall, cu obiectivul de a susține consolidarea unor poli urbani de atractivitate, care să contribuie la retenția tinerilor și să susțină mediul universitar. Demersul investițional propune funcțiuni de retail adiționale, spații de office clasa A și locuri de parcare. Mai multe detalii vor putea fi oferite odată cu evoluția demersului”, au mai spus oficialii companiei.

Ce presupune investiția

Având în vedere înălțimea maximă propusă, turnul din Tudor Vladimirescu va intra în topul celor mai înalte clădiri din România – o premieră pentru Iași. Turnul va fi construit în extinderea Iulius Mall, pe actualul amplasament al parcării laterale, spre bld. Chimiei.

Dar, aceasta nu va fi singura extindere: complexul va continua cu un imobil cu 6 etaje (în zona căminelor T9 și T10), iar, spre bld. Tudor Vladimirescu, va fi un corp de clădire cu 5 etaje. Potrivit proiectului de PUZ, suprafața totală a terenului ajunge la peste 32.000 mp, care face obiectul unei asocieri între IULIUS și Universitatea Tehnică „Gh. Asachi”.

Regimul maxim de înălțime propus este cu 2 niveluri în subsol, parter, 26 etaje și un etaj tehnic. În PUZ se prevăd funcțiuni precum: birouri, servicii și comerț. În ceea ce privește parcările, proiectul de PUZ, supus dezbaterii publice acum câțiva ani, prevedea un număr de aproape 1.300 locuri, dar numărul exact va fi calculat la faza întocmirii documentației pentru obținerea autorizației de construire.