Se pare că cea mai ridicată temperatură din istoria Europei a fost înregistrată în Italia în timpul valului de căldură care a cuprins țara, primele rapoarte indicând o temperatură maximă de 48,8C (119,85F).

Dacă această valoare va fi acceptată de Organizația Meteorologică Mondială, aceasta va depăși recordul european anterior de 48C (118,4F) stabilit la Atena în 1977. Temperatura a fost măsurată la o stație de monitorizare din Siracuza, Sicilia, și confirmată la scurt timp după aceea de autoritățile meteorologice ale insulei.

Constatarea survine pe fondul unui val de căldură aprigă care se întinde de-a lungul Mediteranei până în Tunisia și Algeria. Incendiile au cuprins o mare parte din regiune de mai bine de o săptămână. Guvernul italian a declarat stare de urgență. Turcia și Grecia au fost, de asemenea, afectate de conflagrații devastatoare.

Trevor Mitchell, meteorolog la Met Office din Marea Britanie, a declarat: “Società Meteorologica Italiana spune că raportul de temperatură de 48,8C este autentic. Cu toate acestea, în cazul unor recorduri potențiale ca acestea, există de obicei un proces de verificare înainte de a fi declarate oficial.

“Sicilia s-a confruntat cu un val de căldură în ultimele zile. Efectul de foehn [trecerea de la condiții umede și reci pe o parte a unui munte la condiții mai calde și mai uscate pe cealaltă parte a muntelui] în spatele munților din vestul Siracuzei este posibil să fi ajutat la generarea celor 48,8C observate astăzi acolo.”

Scott Duncan, un meteorolog scoțian, a declarat că mai multe recorduri de căldură erau inevitabile. “Un val de căldură periculos care se întinde pe o mare parte din nordul Africii și în sudul Europei se desfășoară în acest moment. Focarul de căldură se va deplasa ușor spre vest și nord în zilele următoare”, a scris el pe Twitter.

Căldura extremă din Europa este cel mai recent record nedorit care a lovit emisfera nordică în această vară. Recorduri de temperatură au fost doborâte în Canada, vestul SUA, Finlanda, Estonia, Turcia și Moscova. Inundații fără precedent au măturat Germania și părți din China. Incendii de vegetație record ard în taiga siberiană, cea mai mare pădure din lume.

În republica rusă Sakha, incendiile de pădure din Rusia au eliberat 208 megatone de carbon în acest an, aproape dublu față de recordul de anul trecut, potrivit lui Mark Parrington, cercetător senior la Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus.

Oamenii de știință din domeniul climei au prezis de mult timp că emisiile de combustibili fosili provenite de la vehicule, fabrici și defrișări vor duce la o vreme mai extremă. Cel mai recent raport al Grupului interguvernamental de experți ONU privind schimbările climatice, publicat luni, a declarat că această legătură este fără echivoc și ireversibilă, dar că efectele mai grave ar putea fi reduse dacă guvernele ar acționa rapid.

“Aceasta este schimbarea climatică în 3D. Este aici”, a declarat Owen Gaffney, analist la Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic. “Schimbăm radical sistemul climatic, astfel încât zonele calde vor deveni mai calde, iar zonele umede vor deveni mai umede. Vom avea mai multe extreme”.

Friederike Otto, director asociat al Institutului pentru Schimbări de Mediu de la Universitatea Oxford, a declarat că fenomenele meteorologice extreme, și în special căldura extremă, sunt observate în întreaga lume. “Schimbările climatice sunt deja aici. Sunt lucruri pe care le putem împiedica să se înrăutățească, dar sunt multe schimbări care sunt deja aici.”