Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis marți că Rusia este responsabilă pentru uciderea fostului ofițer KGB Alexander Litvinenko, care a murit la câteva săptămâni după ce a băut ceai verde otrăvit cu poloniu-210, un izotop radioactiv rar, la hotelul Millennium din Londra. Curtea a statuat ”că asasinarea domnului Litvinenko este imputabilă Rusiei”.

Curtea a constatat că, dincolo de orice îndoială rezonabilă, asasinarea a fost efectuată de Lugovoy și Kovtun, care au acționat ca agenți ai statului rus. Operațiunea planificată și complexă care a implicat achiziționarea unei otrăvi mortale rare, pregătirile de călătorie pentru cei doi și încercările repetate și susținute de administrare a otrăvii au indicat că Litvinenko a fost ținta operațiunii.”

De asemenea, CEDO a ajuns la concluzia că dacă Lugovoy și Kovtun ar fi pus la cale operațiunea pe cont propriu, Moscova are informațiile care să dovedească această teorie. “Cu toate acestea, guvernul nu a făcut niciun efort serios de a furniza astfel de informații sau de a contracara concluziile autorităților britanice“, se mai spune în decizie.

Moartea criticului Kremlinului, în vârstă de 43 de ani la momentul respectiv, devenit cetățean britanic, a fost pusă pe seama Moscovei de către Marea Britanie. Litvinenko a fost un ofițer al serviciilor secrete ruse FSB (fostul KGB) specializat în crimă organizată.

Rusia a negat întotdeauna orice implicare în moartea lui Litvinenko, astfel încât relațiile anglo-ruse au ajuns la cel mai mic nivel de după Războiul Rece. O lungă anchetă britanică a concluzionat în 2016 că președintele rus Vladimir Putin a aprobat probabil o operațiune pentru uciderea lui Litvinenko. De asemenea, s-a constatat că fostul bodyguard KGB Andrei Lugovoy și un alt rus, Dmitry Kovtun, au efectuat uciderea ca parte a unei operațiuni dirijate probabil de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, principalul succesor al KGB din epoca sovietică. Ambii bărbați au negat implicarea.