Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume, va majora preţurile cu 20%, a anunţat joi Wall Street Journal (WSJ), citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, transmite Reuters.

Compania din Taiwan intenţionează să majoreze cu 10% preţurile pentru semiconductorii de ultimă generaţie şi cu 20% preţurile cipurilor mai puţin avansate, folosite în industria auto, conform WSJ, citată de Agerpres.

Majorarea va intra în vigoare la finalul lui 2021 sau la începutul lui 2022, astfel încât consumatorii vor plăti mai mult pentru produsele electronice.

Reprezentanţii TSMC nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta informaţia.

Luna trecută, conducerea TSMC a dat asigurări că deficitul de semiconductori cu care se confruntă industria auto se va atenua gradual pentru clienţii săi, din trimestrul trei din 2021, dar problemele legate de capacităţile de producţie s-ar putea extinde şi în 2022.

Recent, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că TSMC analizează un plan ce prevede investiţii cu zeci de miliarde de dolari mai mari decât a anunţat anterior în Arizona, SUA, la fabricile unde va produce cipuri, dar nu este foarte interesată de perspectivele unei uzine în Europa.

Compania din Taiwan răspunde astfel deficitului global de semiconductori care afectează în mod special producătorii auto, determinând autorităţile din Statele Unite şi Europa să subvenţioneze producţia.

TSMC anunţase în mai 2020 că va investi 12 miliarde de dolari pentru construcţia fabricii din Phoenix, Arizona. Producţia ar urma să înceapă în 2024.

Oficialii companiei dezbat acum dacă următoarea uzină ar trebui să fie o facilitate mai avansată, care să producă aşa numitele cipuri fabricate cu tehnologia de 3 nanometri (nm) comparativ cu tehnologia de 5 nm, mai lentă şi mai puţin eficientă, folosită la prima sa fabrică. O facilitate mai avansată ar putea costa între 23 şi 25 miliarde de dolari, susţin sursele.

Cea mai mare parte a cipurilor TSMC sunt produse în Taiwan, iar compania are facilităţi mai vechi de producţie în China şi în statul american Washington.