Se încearcă astfel prevenirea concedierilor în masă si salvarea a mii de locuri de munca, in special in industria auto.

Sectoarele industriale din Germania au suferit deja schimbări structurale uriașe înainte de lovirea pandemiei. Sindicatul industriei automobilistice, IG Metall, cel mai mare din Germania, consideră că o săptămână de lucru mai scurtă ar putea ajuta acum la prevenirea concedierilor în masă. IG Metall, care reprezintă muncitorii de la producătorii auto majori, precum Audi, BMW și Porsche, este cea mai mare uniune industrială din întreaga Europă. Firme precum Daimler, ZF și Bosch au adoptat deja, în această vară, reducerea programului de lucru. Mișcarea a fost în interesul companiilor, în loc să reducă numărul personalului. Astfel, s-a asigurat menținerea specialiștilor și economisirea costurilor de concediere. O agenție de cercetare finanțată de guvernul german a sugerat că, în cel mai rău scenariu, peste 400.000 de locuri de muncă în industria auto germană ar putea dispărea până în 2030.

Concret, industria auto din Germania susține în jur de 830.000 de oameni și contribuie cu aproximativ 5% din Produsul Intern Brut (PIB) al țării.

La începutul acestui an, o agenție de cercetare finanțată de guvernul german a sugerat că în cel mai rău caz, peste 400.000 de locuri de muncă în industria auto germană ar putea fi dispărute până în 2030.

În viitoarele discuții sindicale, Hoffman a spus că IG Metall va solicita o majorare a salariilor pentru lucrători, în ciuda recesiunii.

Peter Altmaier, ministrul german al Economiei, a declarat că „economia Germaniei își va reveni începând din octombrie după pandemie”, citează Reuters.

„Sunt sigur că încetinirea economiei noastre poate fi oprită după pauzele din vară și că, începând cu luna octombrie, economia poate începe din nou să crească în Germania”, a declarat ministrul precizând că în timp ce economia s-ar micșora cu 6% în 2020, o creștere cu peste 5% ar fi posibilă în 2021.

„Obiectivul ar fi ca economia să atingă nivelul de ocupare a forței de muncă de dinaintea crizei până în 2022 și să înceapă să crească anagajările după această dată”, a mai punctat Altmaier.